Teknoloji

2016 Yılının SEO Teknikleri ve İpuçları

2016 Yılının SEO Teknikleri ve İpuçları

Bu yazımızda 2016 yılının SEO tekniklerini ve ipuçlarını paylaşacağız, öncelikle herkesin bildiği SEO tekniklerinden bahsedeceğim daha sonra sadece profesyonel SEO uzmanlarının uyguladığı yöntemleri siz bilgibaba.com ziyaretçileri için paylaşacağım. Teknoloji alemine MCSD (Microsoft Solution Developer) sertifikası alarak başladığımda yıl 2005 di ve tabi sizinde tahmin edebileceğiniz gibi bu kadar çok alan adı kaydedilmişti henüz. Sertifikayı aldıktan sonra özel bir şirkette işe başlamıştım, yaşım henüz 19 du, tecrübe edinmek açısından özellikle ismi bilinmeyen özel bir şirket seçtim kendime ve işe başladım. Bu firmada çalışırken hem tecrübe ediniyor hemde SEO üzerine kendimi geliştiriyordum. Firmanın sahibinin internet ile alakası olmamasına rağmen, portföylerinde yüzlerce firmanın web sitesi bulunmaktaydı. SEO ile buluşmam işte bu sırada olmuştur, bir gün patron ofise çağırır ve xx web sitesi "su deposu" kelimesinde ilk sayfada yer almak istiyor bunu başarabilirmiyiz diye bir soru yöneltir. Bende biraz zaman ister SEO konusunda kendimi geliştirebileceğim makaleler ile web sitesini 1. sayfaya çıkarabileceğimi taahhüt ederim. İşte benim SEO hikayem 2006 yılında bu web sitesi ile başladı, şimdi umarım herkes bu ilk işimin nası sonuçlandığını merak ediyordur, yaptığım SEO teknikleri ve çalışmaları ile alan adı 1. sayfa ya 3. ay sonunda geldi, hatta 2. sıralara kadar çıkınca web sitesinin sahibi beni aradı ve tebrik etti, ayrıca ikramiyede aldım. Fakat ortada enteresan bir durum vardı, web sitesi sadece su deposu değil diğer ilgili olmayan kelimelerde bile çıkıyordu :) örnek; arkadaş bul, kız arkadaş, tenis topu ve bunlar gibi alakasız kelimelerde 1. sayfada yer alıyordu. Hatta firmanın sahibine arkadaşlık teklifi bile gelmiş telefon aracılığı ile :)

Peki neden alakasız kelimelerde bu web sitesi çıkıyordu, çünkü ben kendimi ispatlamak amacı ile gizli metin koymuştum html sayfasına. Bana göre bu büyük başarıydı, taaki web sitesi 2 hafta sonra Google tarafından banlanıncaya kadar :). İşte o zaman bu yaptığım tekniğin Black Hat SEO' ya girdiğini anladım (bir çok makale araştırdım bu konu ile ilgili). Sadece bu değilki, bir çok alan adından gizli linklerde vermiştim web sitesine, bunlarda Black Hat SEO tekniğidir ve kesinlikle yapılmamalıdır. Şimdi hepiniz bu web sitesine ne olduğunu Google sıralamalarında yer alıp almadığını merak ediyorsunuzdur, tabiiki üstün gayretim ve birçok spam diyebileceğimiz kelimeleri sildikten, gizli dış linkleri kaldırdıktan sonra Google yöneticilerine e-mail attım, kendileride bir süre sonunda inceleneceği ve gerektiği takdirde manuel işlem yapılabileceğini belirttiler. 1 ay sonra site yeniden su deposu kelimesinde 1. sayfaya oturdu yıl 2016 hala 1. sayfada :)

2007 yılında kendi web sitelerimi kurdum ve SEO üzerine çalışmalar yaptım, bu kadar rekabet olmamasına rağmen genede rekabet ortamı vardı. Artık bir firmada çalışmıyordum ofisimi açtım web sitelerime daha fazla zaman ayırabiliyordum. Bir dizi izleme sitesi açtım SEO çalışmalarım neticesinde "dizi izle", "dizi" gibi popüler kelimelerde 1. sıraya getirdim, oyun sitesi açtım "oyun" kelimesinde 1. sayfaya getirdim, firma rehberi sitesi açtım "firma rehberi" kelimesinde 1. sıraya getirdim. Tüm çalışmalarımda verim alma süresi 8-12 ay iken dizi sitemde 2. ayda dizi kelimesinde 1. sıradaydım o zamanlar kurtlar vadisi çok popüler bir diziydi alt kategori sayfam kurtlar vadisi dizisi sayfası bile kurtlar vadisi kelimesinde 1. sıradaydı. Tabi o zamanlar bu dizi sitelerinin yasal olmadığını bilmiyordum taaki ihtarname alana kadar, ihtarnama alıncaya kadar gerçekten yüksek meblağlar kazandım. 2008 yılında İngiltere'ye taşındım ve halende Londra şehrinde ikamet etmekteyim. İngiltere'ye gelipde ingilizce site yapmamak olamazdı tabiiki, bende boş durmadım ingilizce site yaptım, ilk sitem firma rehberi sitesiydi. SEO çalışmaları ingilizce siteler için çok daha zor çünkü rekabet inanılmaz burada, Hindistanlılar bile kendi ülkesinden ingilizce alan adı satın alıp ingilizce siteler açıyorlar. Hal böyle iken SEO çalışmalarımla yükselmek imkansız gibi gözükmüştü ilk 6 ay, ama çok zorlansamda yılmadı 2. yılda verim almaya başladım, şu an site 4 yıllık ve 95%i İngiltere ziyaretçisi olmak üzere günlük 200 bin tekil hite varan sitelerin sahibiyim. Bu geçen yıllarda tüm türkçe siteleri ilgilenemediğim gerekçesi ile kapattım, fakat alan adlarını halen elimde tutuyorum.

SEO Nedir?

SEO ingilizce Search Engine Optimization kelimesinin kısaltılmış halidir, Türkçemize Arama Motoru Optimizasyonu olarak girmiştir. Anlamına gelince bir web sitesinin arama sonuçlarında yüksek sıralarda yer alması için yapılan işlemlere SEO denir, arama sonucu denilince tabiiki bütün SEO uzmanları dünyanın en ünlü arama motoru olan Google sonuçlarını analiz eder. SEO uygulanan web sitesi kendi seçtiği kelimesinde ve sitede bulunan diğer kelimelerdede yükselme sağlar. Sadece bir kelime üzerine uygulanan SEO işlemlerine Niche SEO denir. Bu durumda sadece o kelime için analiz yapılıp ona göre alan adı ve kodlama belirlenir. Örnek sadece istanbul kuaför kelimesinde çıkmak isteyen bir firma alan adı olarak istanbulkuafor.com adresini veya com.tr adresini seçmelidir. Niche SEO da uygulanan SEO teknikleri genel SEO da uygulanan SEO teknikleri ile birebir aynıdır, sadece önem vurgusu olarak hem kodlamada hemde alan adında bu kelime üzerine yoğunlaşılır. Makalemizin devamında öncelikle white hat SEO terimini, Black Hat SEO terimini ve 2016 yılının SEO tekniklerini paylaşacağım.

SEO

White Hat SEO Nedir?

White Hat SEO web sitenin sıralama yükselme çalışması esnasında yapılan tekniklerin etik ve kurallara uygun çalışmalar neticesinde ortaya çıkan SEO uygulamasıdır. Bu teknik ile yapılan SEO çalışmaları genellikle kalıcıdır ve web sitenin değerine değer katmaktadır. Bu çalışma neticesinde sadece tek bir kelime değil bir çok kelimedede yükselme sağlanabilmektedir. White Hat SEO teknikleri genel SEO tekniklerinden ibarettir, bu tekniklerin aksine Black Hat SEO çalışması yapılırsa arama motorları bunu elbet farkedip cezalandıracaktır.

Black Hat SEO Nedir?

Black Hat SEO arama motorlarında hızlı ve etik olmayan bir şekilde yükselme çalışmasına denir. Black Hat SEO teknikleri sayesinde üst sıralara çıkan bir web sitesinin sıralamadaki ömrü uzun olmayacaktır. Şikayet üzerine veya robotların farketmesine üzerine arama motorları bu web sitesini cezalandırma yoluna gitmektedir. Black Hat SEO tekniklerinin bazıları şunlardır;

  • Link satın almak
  • Bir web sitesinin kodlarının içine erişim sağlayıp, yetkilinin haberi olmadan kendi linkini koymak.
  • <noscript> etiketi ile gizli içerik yerleştirmek
  • Meta etiketlerini uygunsuz kullanmak örnek olarak <meta name=”description” content=”İstanbul restaurant, İstanbul restaurantları, İstanbul restaurant zinciri, İstanbul restaurant yemek” /> görüldüğü gibi açıklamadan ziyade anahtar kelimeler kullanılır.
  • Doorway ve Gateway sayfaları bu sayfalar ziyaretçiye hiçbir zaman gösterilmez otomatik olarak tarayıcınız tarafından ana içerikli sayfaya yönlendirilirsiniz.

Black Hat SEO tekniklerinin daha açıklamalı versiyonlarını aşağıdaki linkde bulunan makalede bulabilirsiniz.

2016 Yılının SEO (White Hat SEO) Teknikleri

Google arama motoru yıllardır ziyaretçilerine kaliteli içeriği gösterebilmek için değişik uygulamalar geliştirmektedir. Daha önce geliştirilen pagerank uygulaması günümüzde çokda değerli değildir, pagerank 7 siteden daha üstte çıkan pagerank 3 siteler görebilirsiniz arama sonuçlarında. 2016 yılında Google arama motoru tarafından önem verilen en önemli veri tabiiki kaliteli içerikdir. Kaliteli içerik nasıl elde edilir, 2016 yılında kaliteli içerik elde etmek oldukça zordur çünkü rekabet ortamı bir hayli yüksektir, lakin kaliteli içerik elde etmek istiyorsanız daha önce yayınlanmamış olan yazıları sitelerinize ekleyebilirsiniz, Google arama motorlarında çıkmak sadece kaliteli içeriklede olmuyor, bu kaliteli içeriğin insanlar tarafından beğenilmeside Google botunun ilgisini çekmektedir. Peki içeriğinizi nasıl insanların beğenmesini sağlayabilirsiniz? İşte burada sitenize ekleyebileceğiniz yorum yap bölümleri sosyal medyada linkinizi paylaşıp insanlarında bu linki diğer arkadaşları ile paylaşması. Google bot bu paylaşımları tarar, sadece sosyal medya değil, sayfada geçirilen süre, içeriğin orjinal olup olmaması gibi değerlerde Google bot taradından önemsenmektedir. Kelimenize uygun alan adını buldunuz satın aldınız şimdi sıra ile yapmanız gereken SEO teknikleri aşağıdaki gibidir.

  1. Sitenize orjinal içerik bulun, resimleri ve yazıları kendiniz yazın veya yazdırın.
  2. Sitenizin kodlama yapısını kontrol edin, herhangi bir html syntax hatası olmaması sitenizin değerini yükseltecektir.
  3. Sitenizin kodlama yapısının mobil telefonlara uyumlu olup olmadığını kontrol edin, Google son yaptığı güncelleme ile mobil uyumlu web sitelerini pozitif yönde etkileyecek güncellemelerden bahsetmiştir.
  4. İlk 3 adımı yaptığınızı varsayarak, hemen sitenizin adına bir GooglePlus hesabı açın ve bu hesaba her girdiğiniz içeriği paylaşın.
  5. Sitenize ait sosyal medya hesapları açın bunlara örnek olarak Facebook, Twitter verilebilir.
  6. Sitenizi güncel tutun günde minimum 3-4 içerik ekleyerek içeriğinizi çoğaltın, bunun sayesinde robot sitenize daha çok girecek ve yazılarınıza daha çok önem verecektir.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN