Bitkiler

Acem Lalesi Nedir, Faydaları Nelerdir?

Acem Lalesi Nedir, Faydaları Nelerdir?

Başlıklar

Ülkemizde Acem Lalesi olarak bilinen bitkinin asıl adı Eschscholzia Californica’dır. Bazı türleri kesme çiçekçilik için oldukça elverişlidir. Acem lalesi, melezlemeler ile tek tür bitki olmaktan çıkmıştır. Değişik renklerde çiçek açar ve tohumları paket halinde karışık olarak satılır. Uzun ömürlü bir bitkidir, fakat genellikle mevsimlik olarak yetiştirilir. İyi güneş gören, açık ve rüzgârlı bir yer yoksa bu bitkiyi yetiştirmek doğru olmaz. Çünkü havalar ısındığı zaman külleme (bir tür hastalık) olabilirler. Bu durumda, baharlık çiçeklenmesi için yetiştirilebilir.

Nisan başında ekilen tohumlar genelde Haziran ortasına kadar çiçeklenir. Bir önceki yıldan kalanlar ise, daha erken çiçek açar. İstanbul iklimi göz önüne alınırsa, tohumların yaz sonunda ekilmesi daha mantıklı olur. Bahar mevsimine kadar yeterince gelişir ve erkenden çiçek açar. Haziran sonundan kış mevsimine kadar çiçek açan acem laleleri de vardır. Bitkinin türüne göre bu durum değişiklik gösterir. Acem lalesinin birkaç çeşidi etrafa döktüğü tohumlar sayesinde kendiliğinden çoğalabilir. Özellikle bahçelerde kendi kendine yayılıp, her yeri kaplayabilirler. Kışın ağır hava şartlarının yaşandığı yerlerde, bitkinin kökleri yaşayamaz, fakat tohumları bahar geldiğinde çimlenir ve yeniden çevreye yayılır. Bu özelliği de bitkinin türüne göre değişiklik gösterir. Belli bir süre karışık olarak yetiştirip, hangi türlerinin daha dayanıklı olduğunu keşfedebilirsiniz.

Kendi yetiştirdiğiniz tohumlarla, dışarıdan satın aldığınız tohumlar arasında farklılık olabilir. Bu durum normaldir, çünkü acem lalesinin tohumları melezdir.

Acem Lalesinin Dikimi, Bakımı ve Sulanması

Şayet bahçenize acem lalesi dikecekseniz fide alarak değil, tohum alarak yetiştirmelisiniz. Öncelikle tohumları fide edip daha sonra uygun yerlere dikmek yanlıştır! Kalıcı yerlere tohumları direk olarak ekmelisiniz. Tohumları bahçenin her yerine bolca ekebilir ve aralarına istediğiniz bitkiyi dikebilirsiniz. Ayrıca, acem lalelerini istediğiniz yerden ot gibi sökebilirsiniz. Acem laleleri bahçelerde yabani ot gibi yetişebilirler. Unutulmaması gereken önemli bir husus da, besleyici ve gübreli topraklardan hoşlanmadıklarıdır.

Acem Lalesi

Sıcaklar başladığı zaman tüm kuvvetlerini tohum yapmaya yöneltirler ve henüz çiçek açmaya ihtiyaç duymazlar. Bunu engellemek için solan çiçeklerin hemen kesilmesi gerekir. Bu sayede yeni çiçeklerin açması mümkün olacaktır. Bir sonraki yıl yeteri kadar tohum sahibi olmak için birkaç çiçeği bırakabilirsiniz.

Acem lalesi; bakımı, özen gösterilmeyi, sulanmayı ve çok kaliteli toprakları sevmez. Ayrıca, fidelerinin yerlerinin değiştirilmesinden de hoşlanmaz. Kuraklığa dayanıklıdır, fakat aşırı susuz kalırlarsa sulanmaları gerekir. Birkaç çeşidi -20 derece soğuk havaya bile dayanabilir ama bunu bilmek uzmanlık gerektirir. Bu nedenle, ölçü olarak -7 derelik bir değer esas alınmalıdır.

Bu bitkilerin çoğalması tohum ile olmaktadır. Bulunduğunuz yerin iklim şartlarına göre tohumları yaz sonunda veya ilkbahar başlarında ekebilirsiniz. Acem lalesi (Kaliforniya Gelinciği) sinir bozuklukları ve uyku sorunlarının tedavisi ile çocukların geceleri altına kaçırmamaları için önerilmektedir.

İlginizi çekebilir: Acem Borusu Çiçeği Nedir, Acem Borusunun Özellikleri Nelerdir?

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN