Sağlık

Astigmatizm Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Astigmatizm Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Değişik meridyenlerdeki ışınların göz tarafından farklı kırılmasına bağlı olarak, tek bir odak noktasının oluşmadığı duruma astigmat adı verilir. Astigmatta, yatay ve dikey ortamda değişik odak noktaları oluşmaktadır. Astigmat hastaları hem yakını hem de uzağı görmede sorun yaşarlar. Astigmatizm, hipermetropi ve miyopi ile birlikte görülebilir. Gene olarak lens veya korneadaki doğal eğriliğin normalden kabarık ya da düzensiz olmasından kaynaklanan bir hastalıktır.

Astigmat Belirtileri Nelerdir?

Şayet astigmat hafif bir düzeydeyse hiçbir belirti vermeyebilir, fakat yüksek derece astigmatta bulanık görme ve gözleri kısma gibi belirtiler olabilir. TV seyretme veya uzun süre okumanın sonunda baş ağrıları, gözlerde ağırlık hissi, konjunktivada kızarıklık ve göz kürelerinde ağrı oluşur. Bazı araştırmalar, migren ile astigmatizm baş ağrısı arasında yüksek bir bağ olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Astigmat Tipleri Nelerdir?

İrregüler (düzensiz) astigmat: Genel olarak bir yaralanmanın sonucunda oluşan kristal lens veya skar dokusunun yapısındaki bir bozukluktan kaynaklanır. Bu tür astigmatlar gözlükle yani standart merceklerle düzeltilemez, ancak kontak lenslerle düzeltilebilir.

Regüler (düzenli) astigmat: Düzensiz astigmata göre daha sık görülür. Lens veya kornea yapısından kaynaklanan bir durumdur. Gözlük veya lensle tedavi edilebilir.

Astigmat Göz

Astigmat Tanısı Nasıl Konur

Muayene işleminden önce, otorefraktometre adı verilen bir araçla gözün gücü ölçülür. Hastadan alnını ve çenesini cihaza dayaması ve cihazdaki delikten içeriye bakması istenir. Bu esnada doktor aletin düğmesine basar ve ölçümü gerçekleştirir. Bu ölçüm her iki göz için de birkaç kere tekrarlanır ve gerek görülürse ölçümlerin ortalaması alınır. Bilhassa çocuklarda gizli kırma adı verilen kusurları belirlemek için, çocuğun gözüne damla damlatılır ve etkisini göstermesi için bir süre beklenmesi istenir.

Gözlük numarasının tespit edilmesi için diğer ölçüm yöntemleri de (retinoskopik muayene) kullanılabilir. Bu muayene, göze verilen ışığın göz dibinden yansımasını değerlendirir ve gözün derecesini tayin eder. Ayrıca gözün kırma kusurunu da belirler. Gözdeki yansımanın yok edilmesi için hastaya farklı lensler verilir ve bu sayede en doğru gözlük numarası belirlenir. Hastanın vereceği cevaplardan bağımsız olan, objektif bir yöntemdir. Bu işlemin ardından, hastanın kullanacağı gözlüğün belirlenmesi için bir çerçeve takılır ve hastaya bazı harfler gösterilir. Bu aşama, foropter adı verilen cihazla günümüzde daha pratik bir şekilde yapılmaktadır. Bu yöntemde hastanın gözlük çerçevesini takmasına ve doktorun mercekleri değiştirmesine gerek yoktur. Alet üzerinden lens numaraları değiştirilir ve tam otomatik olarak yapılan bir muayene yöntemidir.

Astigmatizm

Astigmat Nasıl Tedavi Edilir?

Astigmatizm; kontak lens, refraktif cerrahi (lazer) veya gözlükle tedavi edilebilir. Kullanılacak kontak lensin göze uygun olup olmadığını belirlemek için kesinlikle göz doktorunun muayenesi gerekmektedir. Kontak lens, günümüzde birçok kişinin muayene olmadan kullandığı bir şeydir, fakat dikkatli kullanım gerektirir. İnfeksiyon gibi yan etkilerde, görme kaybına kadar gidebilen ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.

Kırma kusurunun durumu, hastanın genel göz sağlığı ve yaşam tarzı, hangi tedavinin daha uygun olacağını belirler. Örneğin, keratokonus olan hastalarda kontak lens tedavisi gözlüğe nazaran daha kaliteli bir görüş sağlar. Astigmatın tedavisi için gaz geçiren sert lensler ve yumuşak lensler de bulunmaktadır. Şayet astigmatizm göz küresinin şekline etki eden bir hastalığa bağlıysa (şalazyon gibi), bunun nedeninin tedavi edilmesi astigmatizmi de iyileştirecektir. Bunların dışında 2000’li yılların başında beri uygulanan ve milyonlarca hastanın kontak lens ya da gözlük bağımlılığına son veren LASIK veya Excimer Laser gibi yöntemlerle tedavi yapılabilmektedir. İlgili tedaviler çok düşük yan etkilerle başarıyla uygulanabiliyor.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN