Otomobil

Beygir Gücü (HP) Nedir, Neye Yarar?

Beygir Gücü (HP) Nedir, Neye Yarar?

Araba alım satımı yapılırken en fazla merak edilen konulardan biri de, arabanın kaç beygir gücünde olduğudur. Beygir gücü terimi dilimize İngilizce “Horse Power” sözcüğünden geçmiştir. Motorlu araçların ve otomobillerin güçlerinin tespit edilmesi amacıyla kullanılan bir sözcüktür. Arabaların fiyatını direkt olarak etkileyen beygir gücü hakkındaki detaylı bilgileri sizler için derledik. At gücü veya beygir gücü, motorlu araçların ve otomobillerin güçlerinin belirlenebilmesi amacıyla kullanılan bir sözcüktür. Günümüzde yalnızca otomobiller için kullanılan bu sözcüğün temeli çok eski dönemlere kadar gitmektedir. Güç, birim zamanda ortaya çıkan iş olarak tanımlanır. Bundan dolayı bir şeyin gücünü, sınırsız bir sürede yaptığı iş değil, belirli bir süre içerisinde yaptığı iş belirler.

Tarihi eski dönemlere kadar dayanan beygir gücü terimi, yük taşıma dendiğinde akla attan farklı bir şeyin gelmemesi sonucu ortaya çıkmıştır. Bundan dolayı da beygir gücü terimi net olarak anlaşılamamakta ve çoğu kişi tarafından karıştırılmaktadır. Mesela, 150 beygirlik bir araba denildiğinde 150 tane atın meydana getirdiği güç anlaşılır, fakat beygir gücü aslında çok daha farklı bir anlam taşımaktadır. Bu terimin ne olduğu hakkındaki detaylı bilgiyi, tork gücü ile arasındaki benzerlik ve farklılık gibi konuları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Beygir Gücü

Beygir gücünü en temel şekliyle ifade edecek olursak; 75 kg ağırlığında olan bir yükün, 1 saniye içerisinde 1 metre hareket ettirilmesi için ihtiyaç duyulan güç miktarıdır. İngilizce “Horse Power” teriminden dilimize geçen beygir gücündeki Horse at veya beygir, Power ise güç anlamına gelmektedir. HP harfleri ise, Horse Power’ın kısaltması ve beygir gücünü temsil eden kavramdır. Gerçek bir atın ya da beygirin, 1 saniye içerisinde 1 metre ileriye götürdüğü yük miktarı, ortalama olarak 50 kilogramdır. Buna rağmen motorların gücü simgelenirken, mühendisler tarafından bu ağırlık 75 kg şeklinde tanımlanmıştır. Beygir gücü terimini ilk kez kullanan kişi, İskoç mühendis ve mucit James Watt’tır.

Beygir Gücü Nedir

Beygir Gücü Tanımlamasının Nedeni Nedir?

James Watt, icat ettiği ve satışını yaptığı makineler hakkında bilgi verirken müşterilerinin en fazla merak ettiği husus, bu makinelerin gücünün ne kadar olduğuydu. Güç kelimesinden herkesin anladığı şey değişik olduğu için herkesin üzerinde hem fikir olduğu bir güç tanımının yapılması gerekliydi. Bu durumu fark eden Watt, o zamanlarda herkesin aşina olduğu atların gücüyle ilişkilendirerek yaptığı motorların gücünü tanımlamaya karar verdi ve beygir gücü tanımlaması ortaya çıktı.

Motorun aktardığı beygir gücü, tekerleklere ulaşana kadar birçok farklı sistemden geçer ve bu nedenle aynı beygir gücüne sahip olan diğer araçlarda tekerlere gönderilen güçler arasında farklılıklar görülür. Arabanın tekerlek sistemlerindeki ve aksamlarındaki dişli sayıları bile, tekerlere iletilen beygir gücünün az veya çok iletilmesinde etkili olmaktadır. Motorun dizel ya da benzinli olması ve hatta araba tekerlerinin boyutu da iletilen gücü etkilemektedir.

Beygir Gücü Ne Demek

Tork ve Beygir Gücü Aynı Şeyler midir?

Tork gücü ve beygir gücü, günümüzde birbirine olan benzerliklerinden ötürü daima karıştırılır. Bu benzerlik, aslında güç bakımından gelen bir benzerliktir. Bir örnekle açıklayalım; bir haltercinin oldukça güçlü ayaklara sahip olması gerekmektedir. Nedeni ise, kaldırdıkları ağırlığın altında kalmayıp dik durmalarının gerekmesidir. Şayet o yükü diz kapakları taşıyamazsa, haltercinin yükü kaldırması söz konusu değildir. Aynı şekilde koşucularında güçlü ayaklara sahip olması şarttır, çünkü adımlarını daha uzağa ve hızlı atmaları için kendilerine maksimum güç gerekmektedir. Bir koşucunun ya da haltercinin gereksinim duydukları güç ise birbiriyle aynı değildir. Haltercinin ihtiyaç duyduğu güç, halteri yükseğe çekme ve daha iyi kaldırmayla ilgiliyken, koşucunun ihtiyaç duyduğu güç, adımlarını daha uzağa ve hızlı atmayla ilgilidir. Bu örnekten çıkaracağımız sonuç, haltercinin ayağına ihtiyaç duyduğu gücün gelmesi gerektiğidir. Beygir gücü dendiğinde ise, akla koşucunun ayaklarının ihtiyaç duyduğu güç gelmelidir.

Beygir Gücü BilgiBaba

Beygir gücü daha çok hız ile alakalıyken, tork gücü çekiş kuvveti ile alakalıdır. İşte bundan dolayı bir tırın ya da kamyonun, küçük bir otomobile göre daha fazla tork gücüne sahip olması gerekmektedir. Yine aynı nedenden dolayı, bir yarış otomobilinin tır ya da kamyona göre daha iyi bir beygir gücüne sahip olması gerekmektedir. Kamyonlara gerektiğinden fazla beygir gücü verilirse, sahip oldukları tonlarca yük ile maksimum hıza ulaştıkları zaman aracın devrilmesi kaçınılmaz olur. Herhangi bir yarış arabasına gereğinden çok tork gücü verildiğinde ise, o araç yarış pistinde etkisini çok fazla görmez. Bunun nedeni, torkun fazla kullanılmasının hız üzerinde herhangi bir etki yapmamasıdır.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN