Bilim

Carl Sagan Kimdir? Carl Saganın Hayatı

Carl Sagan Kimdir? Carl Saganın Hayatı

Carl Edward Sagan, 9 Kasım 1934’de Amerika’da doğmuş astrobiyolog ve gökbilimcidir. Sagan, bilimin daha da ilerlemesi ve popüler hale gelmesi için yaptığı çalışmalarla tanınmaktadır. SETI denilen Dünya Dışı Akıllı Varlık araştırmasının ilerlemesinde katkıları olan Sagan, aynı zamanda Astrobiyolojinin de öncülerinden birisidir. Bir dönemin en çok izlenen dizilerinden Cosmos’un yazımında yer almış ve birçok bilim kitapları yazmıştır. Sagan’ın 1985’de yayımlanan Mesaj (Contact) romanı, aynı isimdeki film ile 1997 yılında vizyona girmiştir.

Carl Edward Sagan’ın Bilimsel Geçmişi

Brooklyn’de doğan Carl Sagan’ın ailesi Musevi’ydi. Babası Samuel terzi ve annesi Rache ev hanımıydı. 1955 yılında Chicago Üniversitesinden mezun olan Sagan, 1956 yılında fizik dalında yüksek lisans derecesi kazandı. 1960 yılında da astrofizik ve astronomi üzerine doktora yaptı. Üniversite’de okuduğu süre içinde, genetik bilimci olan Muller’in laboratuvarında sürekli olarak çalıştı.

carl sagan

1960 yılının başlarında, bilim insanlarının elinde Venüs’e ait yüzeyin esas özellikleri hakkında kesin bilgiler yoktu. Sagan, olasılıkları kapsayan bir rapor hazırladı. Onun görüşü gezegenin sıcak ve kuru olduğu yönündeydi. Venüs gezegeni için yapılacak olan Mariner görevlerine, konuk katılımcı olarak gitti ve tasarım alanında katkıda bulundu. Mariner 2 görevinin 1962 yılında başarıyla sonuçlanmasının ardından, elde edilen bilgiler ile onun gezegen hakkındaki görüşleri doğrulanmıştır.

1968’de Cornell Üniversitesine gidene kadar, Harvard’da öğretim görevlisi olarak çalışmıştır. 1971’de ise Cornell’de profesör olmuş ve bir laboratuvarın başına geçmiştir. Güneş sistemini keşfetmek için yapılan birçok insansız uzay aracı görevini yönetti. Bu görevin ardından Güneş Sisteminden ayrılacak olan uzay sondalarıyla ilgili değişmez ve evrensel bir mesaj koyma düşüncesini ortaya attı. Bu fikre göre gönderilen ilk mesaj, sondanın (Pioneer 10) üzerine koyulmuş olan ve üstünde evrensel olarak sezilebilir şekiller bulunan altından bir plakaydı. İlgili konudaki çalışmalarını bu sondadan daha sonra da geliştirmeye devam etmiştir. Sagan’ın gelişmesine katkıda bulunduğu, üzerinde en fazla çalışılmış mesaj, Voyager Altın Kaydıydı. Bu kayıt ise, Voyager uzay sondaları üstüne yerleştirilmişti.

Sagan’ın ilk ortaya attığı hipotezlerden birisi de, Jüpiter’in uydusu Europa ile Satürn’ün uydusu Titan’ın okyanuslara sahip olabileceğiydi (Europa için geçerli olan, yüzeyin altındaki okyanuslardı). Bu hipotez ile beraber, Europa’da bulunan sıvı okyanusların hayat için potansiyel oluşturabileceği fikri de ortaya atıldı. Europa’da olan yüzey altı okyanuslar, sonradan Galileo aracı ile dolaylı olarak kanıtlanmıştır.

Jüpiter’deki atmosferin, Satürn’ün uydusu Titan’ın ve mevsim değişimlerinin anlaşılmasına yardım eden Sagan, Venüs’teki atmosferin aşırı derecede yoğun ve sıcak olduğunu da kanıtlamıştır. Bunun yanında, Venüs’teki yaşama engel olacak küresel ısınmanın, Dünya’da da şiddeti gittikçe artan bir tehlike olacağını da fark etmiştir. Mars’ta oluşan mevsim değişikliklerinin, başkalarının anlattığı gibi bitki örtüsünün değişimi ile değil, rüzgarların savurduğu tozlarla alakalı olduğunu savunmuştur.

carl sagan kimdir

Drake denklemi, dünya dışı medeniyetlerin var olduğunu öngörür, fakat onların var olduğuna dair bilimsel belgelerin yokluğu nedeniyle, teknolojik olarak gelişmiş uygarlıkların kendilerini ortadan kaldırma ihtimallerinin diğerlerine nazaran daha yüksek olduğunu anlatır. Bu olay Sagan’ı, insanlığın neden kendi kendini yok ettiği araştırmalarına ve bunu insanlara duyurmaya zorlamıştır.

Carl Edward Sagan, nükleer silah bölgelerindeki sivil karşı koyma etkinlerine katılan roman yazarı Ann Druyan ile evlenmiştir. Bu evlilikten sonra Sagan’ın politik kişiliği daha da ön plana çıkmıştır. Çalışmalarında daima bilimsel yöntemi savunan Sagan, 20 Aralık 1996’da bir tür kemik iliği hastalığı olan Myelodysplastic hastalığından hayatını kaybetmiştir.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN