Sağlık

Cilt Tipleri ve Özellikleri Nelerdir, Cilt Tipi Nasıl Belirlenir?

Cilt Tipleri ve Özellikleri Nelerdir, Cilt Tipi Nasıl Belirlenir?

Cilt tipini belirleyebilmek için cildin nem durumu, yağ oranı, yapısı, gözenek durumu ve cilt bozuklukları gibi faktörlerin değerlendirilmesi gerekmektedir. Cilt tipini bilmek, doğru nemlendiriciyi, arındırıcıyı ve temizleyiciyi kullanmak açısından oldukça önemlidir. Yüzünüzü yıkadıktan sonra gerilmiş ve pütürlü hissediyorsanız, ayrıca cildinizdeki gözenekleri çok zor görebiliyorsanız, cildiniz kurudur. Temiz, ancak 15-20 dakika sonra parlamaya başlıyorsa ve gece kremi kullanmadığınız zaman aşırı yağlanıyorsa, yağlı bir cilde sahipsiniz demektir. Yıkamadan sonra yüzünüz gayet iyi bir durumdaysa ve krem kullanmadığınızda önceki günle aynı görünümdeyse, normal cilt tipine sahipsiniz demektir. Yüzünüzü yıkadıktan yaklaşık 20 dakika sonra yalnızca T-bölgesi biraz parlıyor ve gözenekler aynada görülebiliyorsa, karma cilt tipine sahipsiniz demektir.

Genetik oluşumunuzu her ne kadar değiştiremeseniz de, cildinizi tipine göre kontrol altına alabilirsiniz. Hangi cilt tipine sahip olursanız olun, şayet genç görünümlü bir cildiniz olsun istiyorsanız, şu üç unsura dikkat etmeniz gerekir;

  • Cildinizi düzenli olarak temizlemeli,
  • Zararlı maddelerden korumalı,
  • Uygun bir şekilde nemlendirmelisiniz.

Cilt Tipleri

Kuru Cildin Özellikleri Nelerdir, Kuru Cilt Nasıl Anlaşılır?

İnce bir üst deriye sahip olan kuru ciltlerde gözenekler de küçüktür. Yağ salgısının normalin altında olmasından dolayı, kuru ciltler mat bir görünüme sahiptir. Nem oranı çok az olduğundan cilt gergindir ve daha az gözeneğin olduğu yerlerde çatlaklar oluşabilir. Kuru cildin en kötü tarafı erken kırışması ve yanaklardaki derinin ince olmasıdır. Rüzgar, kötü hava koşulları, ultraviyole ışınları gibi etkenler kuru cildin zarar görmesine yol açabilir. Bu cilt tipine sahip olan kişiler genç yaştan itibaren doğru bir bakım uygularlarsa, erken yaşlanmayı önleyebilirler. Besleme ve nemlendirme, bilhassa kuru cilt tipinde oldukça önemlidir.

Kuru bir cilde sahipseniz ilk yapmanız gereken şey, cildinize düzenli olarak su sağlamaktır. Örneğin su bazlı kremleri kullanın ve günde en az sekiz bardak su tüketin. Rüzgara veya klimaya maruz kalan kuru ciltlerde, belirli zamanlarda yoğun gece onarıcı kullanılmalı ve en az 2 kez nemlendirici uygulanmalıdır. Kuru ciltler az miktarda koruyucu yağ üretirler, bu nedenle nemi iyi muhafaza edemezler. Şayet cildiniz kuruysa, parfüm ve alkol içeren ürünler ile güneş ışınlarından mutlaka uzak durun. Nem kaybını önleyen maddeler (kolajen, silikon vb.) içeren ürünler, nemlendirici ve besleyici maskeler, koruyucu gündüz nemlendiricileri, avokado yağı ve E vitamini gibi ürünleri tercih edin.

Yağlı Cildin Özellikleri Nelerdir, Yağlı Cilt Nasıl Anlaşılır?

Yağlı ciltlerdeki parlaklık, yüzün neredeyse her bölgesinde görülmektedir. Gözeneklerin içleri dolu, sivilce ve siyah nokta oluşumuna müsait bir cilt türüdür. Bu tür ciltlerde yağ bezleri çok çalıştığı için, akne oluşma ihtimali de yüksektir. Çizgilerin daha az oluşabilmesine ve cildin daha uzun süre diri kalabilmesine rağmen, bu tür ciltlerin bakımına dikkat edilmez ise sarkma sorunu ortaya çıkabilir. İlerleyen yaşla birlikte kırışıklıktan bile çok sayıda derin çizgiler gözle görülür bir hale gelir. Tüm bu olumsuzluklara rağmen yağlı ciltlerin bazı olumlu yanları da vardır. Örneğin, epidermi (cildin üst katmanı) cildi dış etkenlerden korur ve yaşlanmasını geciktirir.

Yağlı bir cilde sahip olan kişiler, yüzlerini sıklıkla yıkamaya meyilli olurlar. Halbuki sık yıkamak, ciltteki yağ bezelerinin aktifliğini arttırır ve yağ üretimini daha da çoğaltır. İnce ve parlak fondötenler, yağ bazlı nemlendiriciler ve aşırı alkol içeren soyuculardan uzak durulmalıdır. Buna karşın yağsız nemlendirici ve fondötenler, greyfurt, çay ağacı gibi anti bakteriyel bitki yağları ve temizleme yağları gibi ürünler tercih edilmelidir.

Yağlı Ciltler

Normal Cildin Özellikleri Nelerdir, Normal Cilt Nasıl Anlaşılır?

Ciltteki gözenekler ortalama genişliktedir ve burun ile çenede daha fazla gözenek olabilir. Ayrıca bu alanlar göz çevresi ve yanaklara göre daha yağlı olabilir, ancak sivilce ve siyah nokta gibi sorunlar görülmez. Sıcak havalarda cilt az daha yağlı, soğuk havalarda ise daha kuru olabilir. Yaş ilerledikçe cildin kalitesini ve güzelliğini yitirmemesi için, erken yaşlardan itibaren doğru bakım ürünleriyle desteklenmesi gerekmektedir. Normal cilt, en kaliteli cilt olarak da adlandırılmaktadır.

Karma Cildin Özellikleri Nelerdir, Karma Cilt Nasıl Anlaşılır?

En sık rastlanan cilt tipi karma ciltlerde, T bölgesi olarak adlandırılan alın, yanak, çene ve burun kısmı yağlı olmaktadır. Diğer bölgelerin kuru olduğu karma ciltler için bakım ürünü bulmak da kolay değildir. Dengesi hızlı bozulur ve en doğru çözüm, kuru ile yağlı bölgeler için farklı ürünlerin tercih edilmesidir. Aslına bakılırsa tüm ciltler karma cilttir ve bu ciltlerin bakımı iki farklı bölge için ayrı ayrı yapılmalıdır. Kuru ve normal bölgelerde nemlendirici ürünler, yağlı bölgelerde ise yağ emici ürünler kullanılmalıdır. T bölgesi için alkol içeren toniklerden, peeling maskelerinden ve sert ürünlerden uzak durulması gerekir. Bakım içinse besleyici maskeler, güneş ışınlarından koruyan nemlendiriciler ve uykudan fayda sağlamak amacıyla gece kremleri kullanılmalıdır.

Lekeli Ciltler

Hassas Cildin Özellikleri Nelerdir, Hassas Cilt Nasıl Anlaşılır?

İnsanların cildi, renk gözetmeksizin hassas olabilmektedir, fakat cildin hassaslığı renkli gözlü ve açık tenli kişilerde daha fazladır. Cildi hassas olan kişilerde, cildin bariyer fonksiyonu azalmaktadır ve bundan dolayı üzerine sürülen her ürüne karşı savunmasız bir yapıdadır. Hassas cilt, bir cilt türü olmasının yanında ciddi bir sorundur, kimi ciltlerin kuru, yağlı veya karma olduklarına bakılmadan diğerlerine nazaran daha kolay kızardığı, tahriş olduğu ve bazen pullandığı bir gerçektir. Deterjanlar, bazı bitki özleri, alkol içeren ürünler ve deterjanlardan uzak durulmalıdır. Ayrıca mümkün mertebe güneşe çıkılmamalı ve cilt, yüksek faktörlü güneş kremleri ile korunmalıdır. Aloe vera, hipoalerjenik ya da kaolin ve alman papatyası gibi yatıştırıcı içeren ürünler tercih edilebilir.

Akneli Cildin Özellikleri Nelerdir, Akneli Cilt Nasıl Anlaşılır?

Akneli ciltlerdeki gözeneklerin içerisinde şeffaf yağ birikimleri bulunur. Bu birikimler burun kenarlarında gözle görülür bir şekildedir ve sıkışmış sebum hava ile temas edildiğinde siyah renge dönüşür. Beyaz ve siyah noktalar çene ortası ile burun kenarları gibi, daha fazla yağ bezinin olduğu alanlarda yüzeye çıkar. Bu tip sivilcelenmeler bilhassa adet döneminden önce ya da menopoz döneminde ortaya çıkmaktadır. Bunun nedeni androjen özelliği olan hormonların artması ve östrojen seviyesinin düşmesidir. Ciltteki yağ, bakteri ve ölü hücreler ile karşılaştığında kırmızı enflamasyonlu sivilceler ortaya çıkar.

Yukarıda bahsettiğimiz cilt tipleri dışında stresli ve olgun ciltler de mevcuttur. Şehirlerde yaşayan bireyler, yalnızca iş yaşamının ve hava kirliliğinin yol açtığı çevresel toksinlere maruz kalmaz, günlük yaşantının gerektirdikleri ile başa çıkmaya çalışırken aşırı düzeyde stresle de karşı karşıya kalırlar. Eğer güneşli bir bölgede yaşıyor iseniz, güneşe oldukça uzun süre maruz kalıyorsunuz demektir. Ayrıca yoğun iş hayatı nedeniyle yüksek oranda yağ içeren yiyecekler ya da fastfood tüketir, az miktarda meyve-sebze tüketirsiniz.

Tüm Cilt Tipleri

Bu gibi beslenme şekilleri de cilt sorunlarına neden olmaktadır. Menopoz öncesinde ve sonrasında kadınların ciltleri bazı hormonal farklılıklarla karşılaşır. Kadınlar hiç sivilce çıkarmamış dahi olsalar, bu dönemde sivilce çıkarabilirler. Yaşlanma ve yüzde meydana gelen tüylenme gibi durumlardan ötürü cilt inceldiği için, çizgiler ve kahverengi lekeler oluşabilir. Aynı zamanda genleşmiş damarlar, güneş hasarları ve aşırı hassasiyet gibi cilt sorunları da ortaya çıkabilir.

İlginizi çekebilir:

Siyah Noktalar İçin Maske Tarifleri ve Uygulama Yöntemleri

Cilt Lekeleri Nasıl Geçer, Cilt Lekeleri İçin Maskeler ve Medikal Uygulamalar

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN