Bilim

Duygu Odaklı Terapi Nedir, Yöntemleri Nelerdir?

Duygu Odaklı Terapi Nedir, Yöntemleri Nelerdir?

Duygu, insanların çevresindeki insanlar ile ilişkileri sonucunda meydana gelen düşünce ve davranışlarıdır. İnsanlar 10.000 tane yüz ifadesi kullanılır ama bunlardan sadece 7 âdeti evrensel olan duyu organlarından oluşur. Evrensel olarak kabul görmüş olan duyu organları;

  • Kızgınlık
  • Kınama
  • Şaşkınlık
  • Tiksinti
  • Üzüntü
  • Korku
  • Mutluluk’dur.

Duygular insanların yaşamında birçomk kolaylığı getirir, duygusal olan beyin hayattaki seçenekleri değerlendirir, belli başlı detayları değerlendirme yaparken hızlı şekilde karar olmaya olanak sağlar. Suygular insanların kendilerini en iyi şekilde ifade etmesini ve  iletişim kurmayı sağlar. Duygular  problemlerin çözülmesini, ortada var olan sıkıntıların kaldırılmasını ve farkındalık kazaılmasına da olanak sağlamaktadır.

Duygu Odaklı Terapi

Duygusal odaklı olan terapi yöntemi 3 farklı alana ayrılmaktadır. Bu alanlar;

  1. Araçsal olan alanlar
  2. Birincil alanlar
  3. İkincil alanlardır.

Araçsal Alanlar

Araçsal alanda; yaşamımızda ve çevremizde yer alan insanların bizlerin istedikleri şekilde hareket etmesi ve istemiş olduğumuz tepkileri vermesidir. Bir duygunun sergilenmesinde karşıdaki kişinin yönlenmesi beklemek araçsal alan içinde yer alır. Örneğin; yaşanmış bir olay karşısında öfkelenmişsek, çevremizde bulunan kişi ya da kişiler bizlere nazik davranışlar sergileyerek sakinleştirmeye çalışırlar. Bu davranışın görülmesi ile insan içinde bulunduğu davranışı sürdürmeye devam eder, bu insanların ortaya çıkarmış olduğu araçsal duygudur. Araçsal duygular insanlar tarafından bilinçsiz veya bilinçli bir şekilde yapılabilmektedir.

Birincil Alanlar

Birincil alanlar, insanların yaşanmış olan olaylar karşısında göstereceği temel davranışları oluşturur. Yaşanmış olaylar karşısında ani şekilde belli başlı hislerin oluşması ve kaybolması buna örnek olarak verilebilir.

İkincil Alanlar

İkincil alanlar, birincil alanların örtülmesidir. Örneğin; bir arkadaşınız iş yerinde herkesi eve davet etti ama sizi davet etmedi. Bu olayda ilk hissedilen duygu arkadaşa karşı olauşan kırgınlıktır, oluşan bu duygu kızgınlık örtbas edilir. kızgınlık kırılma hissiyatının tamamen önüne geçer, ikincil duygular bu şekilde gelişmektedir, ikincil alan bir nevi savunmadır.

Kişilerin bu tarz suygularını tam anlamı ile ortauya çıkartması duygu odaklı terapi yöntemi ile gerçekleşir. İkincil duyguıların örtbas edilmeden birincil olan duygulara erişmek yaşanan sıkıntıların daha kolay çözülmesine olanak sağlar. Duygu odaklı terapi sayesinde insanlar bu farkındalığı yaşarlar, bunun yanı sıra bastırılmış olan duygular, üzüntüler ve öfkeler bu terapi sayesinde çözüme ulaşır. Hayattaki negatif duygular pozitif bir tarafa çevrilir.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN