Sanat

En Güzel 20 Türkü ve Söyleyenlerin Biyografileri

En Güzel 20 Türkü ve Söyleyenlerin Biyografileri

Ah Yalan Dünya - Selda Bağcan: 1948 yılında Muğla’da doğan Selda Bağcan, protest müziğin ve Türk Halk Müziğinin önde gelen isimlerinden biridir. 1971 yılında üniversite eğitimine devam ederken müzik hayatına başlayan Bağcan, çıkarmış olduğu ilk 45’lik plağın yaklaşık bir milyon satış yapması üzerine meslek olarak müziği tercih etmiştir. Türkiye’de ve dünyanın birçok ülkesinde sayısız konserler veren Selda Bağcan, 1972 yılında Bulgaristan’da düzenlenen Altın Orfe Festivali’nde Türkiye’yi temsil etmiştir.

Leylim Ley - Zülfü Livaneli: Yapmış olduğu müzikle birçok ödül alan Livaneli’nin eserleri Maria Farantouri, Joan Baez, Maria del Mar Bonet ve Leman Sam gibi yerli-yabancı sanatçılar tarafından da yorumlandı. Sanatın dışında politika ve kültür alanlarında da önemli bir isim olan sanatçının, 300 kadar bestesi ve 30 film müziği bulunuyor.

Sarı Gelin - Yavuz Bingöl: 1979’da eğitimini yarıda bırakarak müzik öğretmeni ve annesinin gayretleri sonucunda müziğe dönen Yavuz Bingöl, annesiyle birlikte sokak düğünlerinde sahne aldı ve albümler çıkardı. Gençlik yıllarında ailesinin geçimine katkıda bulunmak amacıyla seyyar satıcılık ve inşaat işçiliği gibi mesleklerde yapan Bingöl’ün 16 tane albümü bulunuyor.

Ordunun Dereleri - İlkay Akkaya: Birçok grubun ve müzisyenin çalışmalarına konuk sanatçı olarak destek veren İlkay Akkaya, 1998’de ilk solo albümü olan Kül’ ü çıkardı. 2005 yılındaki solosu Yalnız albümünden sonra müziğe bir müddet ara veren sanatçı, 2010’da Gelmedin Diye albümüyle tekrar müziğe dönüş yaptı.

Bir Ayrılık, Bir Yoksulluk, Bir Ölüm - Neşet Ertaş: 1938 yılında Kırşehir’de doğan sanatçı, henüz 5 yaşındayken keman ve bağlama çalmaya başladı. Babası ile birlikte çeşitli düğünlerde yer alan Ertaş, babasına kemanıyla eşlik etti. 14 yaşındayken çalışmak için İstanbul’a geldi ve 1957 yılında ilk plağı olan “Neden Garip Garip Ötersin Bülbül” piyasaya çıkarıldı.

Mihriban - Musa Eroğlu: 1964 yılında Ankara Radyosu’nun düzenlediği sınava katılan Eroğlu, ilk denemesinde başarısız oldu, fakat 1971’de tekrar girdiği sınavı kazandı. 1970 ve 80’li yıllarda TRT bünyesinde mahalli sanatçı olarak yer aldı. Musa Eroğlu, bestelediği Mihriban eseriyle ülke genelinde aranan bir sanatçı olmuştur.

Gelmiş Bahar - Eylem Aktaş: Batman’da dünyaya gelen Eylem Aktaş, İ.T.Ü Türk Musikisi Devlet Konservatuarını kazandı ve 5 yıllık eğitiminin ardından çok sayıda Türkçe ve Kürtçe albüme vokallik yaptı. 2006 yılında ekranlara gelen Hatırla Sevgili dizisi için söylediği şarkılarla adını duyuran sanatçı, besteleri ile geniş bir dinleyici kitlesine ulaşmıştır.

İlginizi çekebilir: Eylem Aktaş Kimdir? Eylem Aktaş’ın Müzik Kariyeri ve Çalışmaları

Hastane Önünde İncir Ağacı - Volkan Konak: Lakabı “Kuzeyin Oğlu” olan Konak, Türk Halk Müziği sanatçısı, söz yazarı ve müzisyendir. İlk albümü “Suların Horon Yeri” 1987 yılında piyasaya çıkmıştır. Sanatçı; Altın Plak, Yılın Sanatçısı ve Elmas Plak gibi birçok ödüle layık görülmüştür.

Ellerini Çekip Benden - Sibel Pamuk: Aslen Sivaslı olan sanatçının türkülerle ilk tanışması, annesinin seslendirdiği türkülerle ve babasının çaldığı sazla oldu. Arif Sağ Müzik Okulu’nda eğitim gören Sibel Pamuk, Al Yazmalım adlı ilk albümünü 2000 yılında çıkardı.

Aşk Sana Benzer - Nurettin Rençber: 1960 yılında Mersin’de dünyaya gelen Rençber, çocukluk ve gençlik dönemlerini Çukurova’da geçirmiştir. 1985 yılında Üniversite eğitimini tamamlayan sanatçı, uzun bir süre Trabzon’da öğretmenlik yaptı. Çocukluğundan beri ilgi duyduğu müzik için şarkı sözleri yazdı ve besteler yaptı. Özellikle 2000 yılından sonra müzik çalışmalarına ağırlık verdi ve birçok konser vererek albümler çıkardı.

Yarim Senden Ayrılalı - Erkan Oğur: Müziğe 4 yaşından beri bağlama, keman, cümbüş ve flüt çalarak başlayan Erkan Oğur, aslen Elazığlıdır. Onu Halk Müziğine teşvik eden müzik öğretmeni “İlkokulu bitirince, bizim yörelerden çalmadığı saz kalmamıştı” demiştir. Oğur’un gitar çalmasında Jimi Hendrix’in etkileri vardır. Müzik hayatı boyunca birçok müzisyene ilham kaynağı olan sanatçı, bağlama ustalarına da adeta örnek olmuştur.

Merdo - Aşık Mahsuni Şerif: 1940 yılında Afşin’in (Kahramanmaraş) Berçenek köyünde dünyaya gelen sanatçı, 1955 yılında Mersin Astsubay Okulu’na kaydolmuştur. Daha sonra okulu Balıkesir’e taşınmış ve Alevi olduğu gerekçesiyle okuldan uzaklaştırılmıştır. Okulundaki bir komutanın çabalarıyla tekrar eğitimine başlayan Aşık Mahsuni Şerif, farklı bir ihbar nedeniyle tekrar okuldan atılmış ve köyüne dönmüştür. İlk plağını 1964 yılında çıkardı ve 1989-1991 yıllarında Dünya’nın en büyük üç ozanı arasında gösterildi (Halk Ozanları Federasyonu tarafından).

Ağlama Yar - Bülent Serttaş: 1965 Elazığ, Keban doğumludur. 1983 yılından beri değişik mekanlarda sahne alan sanatçının ilk albümü, Delikanlıdır. Bülent Serttaş’ın popüler olmasını sağlayan albümü ise 1977 yılında piyasaya çıkan Aşığım Yanmışım adlı albümdür. Türkücülüğün dışında, 2010 yılında ekranlara gelen Çakallarla Dans ve 2012 yılındaki Patlak Sokaklar: Gerzomat adlı filmlerde rol almıştır.

Gül Tükendi Ben Tükendim - Kıvırcık Ali: 1968 yılında Tokat’ın Erenli Köyü’nde dünyaya gelen Kıvırcık Ali’nin asıl adı, Ali ÖZÜTEMİZ. Halk müziğine ve bağlamaya olan düşkünlüğü, yaşadığı köye gelen dedeleri ve ozanları kapı aralarından dinlemesiyle başlamıştır. Kıvırcık Ali müzik yaşamına ilk başladığında ona yol gösteren ve manevi destek sağlayan sanatçılar; Musa Eroğlu, Edip Akbayram ve Güler Duman olmuştu.

Beyaz Giyme - Hüseyin Turan: Erzincan’ın Beykonak köyünde, 1967 yılında dünyaya gelen Hüseyin Turan, lise yıllarında bağlamayla tanışmıştır. Bunun dışında Halk Oyunları’na da ilgi duyan sanatçı, bu alanda da eğitim aldı. Üniversiteler Arası Halk Oyunları Yarışması’nda (Ege Üniversitesi Halk Oyunları Ekibi) 3 Türkiye birinciliği ve Polonya’da düzenlenen yarışmada da Dünya Birinciliği kazandı. Hüseyin Turan’ın kendi adını taşıyan ilk albümü (Hüseyin Turan) 1997 yılında piyasaya sürülmüştür.

Sezenler Olmuş - Gülay: Babası, ünlü besteci ve müzisyen olan Eyüp Ercan Sezer’in türkülerine eşlik ederek müzik hayatına başlayan Gülay, uzun bir süre diş teknisyenliği yapmış, fakat müziğe olan ilgisinden dolayı 2000 yılında mesleğini bırakmıştır. Doğu Akdeniz Üniversitesi (Kuzey Kıbrıs) Müzik Bölümü’nde, 2001 yılında kompozisyon eğitimi almaya başlamıştır. Gülay’ın ilk albümü “Her Akşam” 1988’de piyasaya çıkmış ve onu 1995 yılındaki “Cesaretin Var mı?” ile 1997’de çıkan “Bir Sevi Masalı” adlı albümleri izlemiştir.

Dağlar Seni Delik Delik Ederim - Belkıs Akkale: 1954 yılında İstanbul’da doğan Belkıs Akkale, henüz ilkokul yıllarındayken öğretmeninin desteğiyle türkü söylemeye başladı. Ailesi de müziğe yakın olan sanatçı, Belediye Konservatuarına girerek ses sanatçısı olarak çalıştı. 20 yaşında sahne hayatına başlayan Akkale, 1980 yılında TRT tarafından açılan sınavı kazanarak “yetişmiş sanatçı” unvanıyla kadroya alındı.

Esme Deli Rüzgar - Kubat: Tam adı Ramazan Kubat olan sanatçı, 1974 yılında Belçika’da dünyaya gelmiştir. Aslen Afyon ilinin Karacalar köyündendir. 1986’da düzenlenen bir ses yarışmasında birinci olan Kubat, 1995 yılında İstanbul’a gelmiş ve 1996 yılında da kendi adını taşıyan ilk albümünü çıkarmıştır.

Aramam Seni - Yıldız Tilbe: 16 Temmuz 1966’da İzmir’de doğan Yıldız Tilbe, Kürt ve Zaza asıllıdır. Müzik hayatına önce düğün salonlarında ve daha sonra gece kulüplerinde şarkı söyleyerek başlamıştır. Çalıştığı kulübe gelen Sezen Aksu ile tanışması, belki de hayatının dönüm noktası oldu. İstanbul’a gelerek Sezen Aksu’ya vokalistlik yaptı ve 1994 yılında “Delikanlım” adlı ilk albümünü çıkardı.

Gesi Bağları - Ekrem Düzgünoğlu: Küçük yaşlarda bağlama çalarak müziğe adım atan sanatçı, henüz ilkokulda katıldığı bir müzik yarışmasında birinci olmuş ve Devlet Bakanlığı’ndan ödül almıştır. Üç arkadaşıyla birlikte, 1999’da “Grup Çığlık” adlı albümü çıkmıştır.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN