Yemek ve İçecek

Enginarın Faydaları ve Besin Değerleri Nelerdir?

Enginarın Faydaları ve Besin Değerleri Nelerdir?

Enginar, eski dönemlerden beri yemek amacıyla ekilen bitkilerden biridir. Bu bitki ilk olarak Etiyopya’da yetiştirilmiş ve daha sonra Mısır’dan Avrupa kıtasına getirilerek yetiştirilmeye başlanmıştır. Antik Yunan ve Roma imparatorluklarında enginarın yaprakları sindirim sistemine yardımcı olması için tüketiliyordu. Enginar ayrıca 16. yüzyılda Avrupa’da “ soylu” bir bitki sayılıyordu ve bu yüzden kraliyet aileleri ve zenginler tarafından tüketiliyordu. Yaprakları böbrekleri çalıştırmak, safra akışını uyarmak ve idrar söktürücü olarak kullanılan enginar, karaciğeri temizlemesi, mineral ve vitamin bakımından zengin olmasıyla da öne çıkıyor.

Enginarın Faydaları Nelerdir?

Aşağıda faydalarını saydığımız enginar türleri, ülkemizde de bulunan Globe ve Fransız enginarlarıdır. Çin enginarı ve Jerusalem enginarı gibi diğer türler, tamamen farklı sebzelerdir ve bunların yaprakları ya da göbekleri değil, kökleri tüketilir.

Enginar

Sindirim Sistemi: Bol miktarda besin lifi içeren enginar yaprakları, kabızlığı önler ve bağırsakların hareketini sağlayarak tuvalete çıkmayı kolaylaştırır.

Kolesterol: Enginarın kolesterole etkisi ile ilgili yapılan incelemeler, bitkinin yüksek kolesterolü bulunan kişilerde olumlu etkiler yaptığını, fakat normal değerlere yakın olan kolesterolü pek düşürmediği sonucunu ortaya çıkarmıştır. Yapılan incelemelerde ise enginarın yaprağı kullanılmış.

Anemi: Demir eksikliği anemisine karşı tüketilmesi önerilen enginar, demir bakımından oldukça zengin bir bitkidir. Yapraklarıyla birlikte 128 gramlık bir çiğ enginar, günlük demir ihtiyacının 1,6 miligramını (%9) karşılayacak kadar demir içermektedir. Enginar bu özelliği ile anemi tedavisine yardımcı olması için, önerilen doğal demir takviyelerinde özüt olarak kullanılır.

Spastik Kolon (İrritabl bağırsak sendromu): Ağrı, tuvalete çıkamama, şişlik ve hazımsızlık gibi sorunlara yol açan spastik kolon, çok yaygın olarak görülen fonksiyonel bir rahatsızlık türüdür. Bu hastalığın kesin bir tedavisi bulunmamaktadır ve belirtilerinin şiddeti beslenmeyle doğrudan ilgilidir.

Enginar, bazı besinler ile birlikte (patates, ay çekirdeği, tam tahıllı gıdalar, kepekli pirinç, keten tohumu ve kabak çekirdeği gibi) spastik kolon hastalığının belirtilerini kontrol altında tutabilmek için önerilen besinler arasındadır.

Enginarın Faydaları

Karaciğer: Enginarın yaprakları kanda bulunan kolesterol seviyesini belirleyen HMG CoA redüktaz yani ana enzimin üretimini baskılar. Kandaki kolesterol miktarı normal seviyelere çekildiğinde, fazla kolesterolü süzme görevi olan karaciğerin yükü hafifler. Enginar yaprakları ayrıca safra akışını uyarır ve karaciğerin toksinlerden arındırılmasına yardımcı olur. Buna rağmen safra taşı olan bireylerde gıda ya da tablet formundaki enginar yaprağı, belirtilerin şiddetlenmesine neden olabilir.

İdrar Söktürücü: İdrar söktürücü etkisi olan enginar yaprağı, fazla suyun vücuttan atılmasına yardımcı olmaktadır. Yaprakların içeriğinde bulunan bileşikler, mesaneyi uyararak sıvının idrar yoluyla atılmasını sağlamaktadır.

Mide Ekşimesi: Göğüste ağrı hissi oluşturan reflü belirtileri, enginar yaprağı ile önemli ölçülerde azaltılabilir. Ayrıca safra akışını da arttıran enginar, bağırsak spazmlarını azaltır ve mide ekşimesini hafifletir. Kusma, bulantı, karın ağrısı ve şişkinlik gibi sindirime bağlı problemlerin birçoğuna iyi gelir.

Enginar Nedir

Enginarın Besin Değerleri Nelerdir?

Aşağıdaki değerler, yapraklarıyla ve bütün şekilde 100 gram çiğ enginar esas alınarak belirlenmiştir;

  • 11,7 miligram C vitamini (günlük ihtiyacın %20’si)
  • 14,8 mikrogram K vitamini (günlük ihtiyacın %18’i)
  • 3,3 gram protein (günlük ihtiyacın %7’si)
  • 0,2 miligram E vitamini (günlük ihtiyacın %1’i)
  • 0,1 miligram B6 vitamini (günlük ihtiyacın %6’sı)
  • 68 mikrogram folat (günlük ihtiyacın %17’si)
  • 1 miligram niasin (günlük ihtiyacın %5’i)
  • 0,1 miligram riboflavin (günlük ihtiyacın %4’ü)
  • 5,4 gram besin lifi (günlük ihtiyacın %22’si)
  • 44 miligram kalsiyum (günlük ihtiyacın %4’ü)
  • 1,3 miligram demir (günlük ihtiyacın %7’si)
  • 60 miligram magnezyum (günlük ihtiyacın %15’i)
  • 90 miligram fosfor (günlük ihtiyacın %9’u)
  • 370 miligram potasyum (günlük ihtiyacın %11’i)
  • 0,5 miligram çinko (günlük ihtiyacın %3’ü)
  • 0,3 miligram manganez (günlük ihtiyacın %13’ü)

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN