Hayvanlar Alemi

Evde Köpek Bakımı Nasıl Olur, Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Evde Köpek Bakımı Nasıl Olur, Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Köpeğin alınması ya da sahiplenmesi ile birlikte bakımı da başlamaktadır ve köpeğin sorumluluğu tamamen sahibi olan kişiye aittir. Köpek ev ortamı içinde bakılacaksa ilk olarak onun ile alakalı bir düzenlemenin yapılması gerekir. köpeğin kendisini güvende ve ev ortamında rahat hissetmesi önemli olan bir detaydır. Alınan ya da sahiplenilen köpek yavru bir köpekse onun zarara uğrayabileceği ya da uğratabileceği şeylerin ortalıktan toparlanması gerekir. ayrıca köpeğin ne zaman veterinere gitmesi gerektiğini, hastalıkları, yiyecekleri, sağlığı ile alakalı olan detayların bilinmesi gerekmektedir. bu tarz bilgiler sağlıklı bir köpeğinizin sağlıklı olmasına ve uzun ömürlü olmasına fayda sağlar.

Tuvalet Eğitimi

Tuvalet eğitiminde önemli olan kural köpeğin şartlandırılmasıdır, bu anlamdaki en güzel adım ödüllendirme sistemidir. Tuvalet eğitiminde ilk olarak köpeğin nerede çiş ve kaka yapacağı ile alakalı lan yer belirlenmelidir. Tuvalet yapılacak olan kısım su içtiği, yemek yediği ve uyuduğu alandan farklı olmalıdır. köpekler yemekleri yedikten sonra, sularını içtikten sonra tuvalet gereksinimi duyarlar, etrafından dönmeye başlayan bir köpek tuvaletine götürülmelidir. Tuvalet olarak belirlenmiş olan bölgeye düzgün şekilde tuvaletini yapan köpek en düzgün şekilde ödüllendirilmelidir. Aksi olan durumlarda ise sert bir ses tonu ile uyarılması uygun olacaktır. Tuvalet eğitiminin aksatılmadan 15 gün boyunca devam ettirilmesi gerekir, bu eğitimde önemli olan istikrardır.

Tırmalanması ve Yıkanması

Sağlık açısından köpeklerin tırmalanması ve yıkanması işlemlerinin oldukça düzenli şekilde yapılması çok önemlidir. yıkama esnasında köpekler için özel üretilmiş olan şampuanların ve sabunların kullanılması gerekmektedir. bu tarz sabun ve şampuanların kullanılması köpeklerin pirelerden, bitlerden kurtulmasına yardımcı olurken tüylerinin de parlak olmasına olanak saplamaktadır. Köpeklerde ter bezi bulunmaz bundan dolayı da terlemezler. Bu detay göz önünde bulundurulmalı ve köpekler fazla yıkanmamalıdır. Sıklıkla yıkanan köpeklerin PH değeri bozulabilir ve bu cilt sorunlarının yaşanmasına sebep olur. köpeğin yıkanması belli aralıklar ile yapılmalıdır. köpeklerde tüylerin taranma işlemi birkaç günde bir yapılması gerekir, bu işlem ciltteki kan dolaşımın düzenlenmesine olanak sağlamaktadır. Ayriyeten köpeğin tüylerinin düzenli şekilde taranması güzel ve irin gözükmesine de olanak sağlamaktadır.

Köpek Bakımı

Muayene Edilmesi

  • Köpeğin alınmasından sonra hemen muayene edilmesi gerekir, özellikle ciltte sorun olup olmadığına dikkat edilmesi gerekir.
  • Köpeğin vücudunda herhangi bir kesik, topak ve kızarmış nokta olup olmadığına dikkat etmek gerekir. bu tarz sorunlarda köpeğin verdiği tepkilerde oldukça önemlidir, köpeğin tepkilerinde bir sorun mevcut ise dikkate alınması gerekmektedir.
  • Kontrol edilmesi esnasında köpeğin davranışlarını dikkatli şekilde izlemek gerekmektedir, köpek konuşamayacağından dolayı hareketleri ile belirti verecektir.
  • Köpeğin kontrolleri sırasından dişlerinin ve diş etlerinin kontrol edilmesi gerekir, köpekler belli dönemlerde diş değişimi yaparlar. Bundan kaynaklı olarak kemirme eylemi yaşarlar, bu eylem esnasında diş etlerine zarar verebilirler.
  • Köpeğin kontrolü esnasında tırnaklarının ve patilerinin de kontrol edilmesi gerekir.
  • Köpeğin kontrolü esnasında kulaklarında iltihaplanma ve nemlenme olup olmadığına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Köpeklere Yapılabilecek Olan İlk Yardım

Köpeğin hastalıkları ile alakalı olarak önceden bilgiye sahip olmak gerekir, bazı hastalıklar durumunda köpeğin sahibinin ilkyardım yapası gerekmektedir. Ayrıca köpekte oluşabilecek zor durumlarda kesinlikle veterinere götürülmesi gerekmektedir.

Köpeklere Egzersiz Yaptırmak

Köpeklere yapılacak olan egzersizler sağlık açısından oldukça önemli olan bir detaydır, yaptırılacak olan egzersizler köpeklerin enerji atmalarına olanak sağlayacak ve onlara bir eğlence olacaktır. Kilo köpeklerin acı çekmesine hatta ölmesine bile sebep olabilir. Egzersiz olarak köpekler ile top oynanabilir ve dışarı çıkılabilir.

Köpeklere Eğitim Verilmesi

Köpeklere eğitim vermek bir çocuğu yetiştirmek ile hemen hemen aynıdır, köpeğe verilen eğitim onun güven hissetmesine olanak sağlar. eğitim almış olan köpekler sosyal ortamlara kolaylıkla uyum sağlayacaktır, ayrıca eğitim köpeğin sağlığını olumlu şekilde etkiler.

Veterinere Görülecek Durumlar

İnsanların köpeklerin tüm sorunları ile ilgilenmesi ve başa çıkması oldukça zorudur, bu tarz durumlarda profesyonel şekilde gerekir. veterinere götürülecek olan durumlar arasında;

Aşılar

Köpeklerin belli başlı dönemlerde aşılarının yaptırılması gerekir, yaptırılacak olan aşı köpeği kuduz, hepatit, ishal gibi rahatsızlardan korunmasına yardımcı olur. köpeklerde aşı 1 yaşında tamamlanır, sonraki dönemde 3 yılda bir tekrarlanarak devam eder.

Pire

Köpeklere yaşanabilecek olan en büyük sorun piredir, pireden korunmak için kesinlikle veterinerden bilgi almak gerekir. veterinerler pirelerden kurtulmak amaçlı destek sağlayacaktır.

Yıllık Muayene

Köpek bakımında yıllık muayenelerin aksatılmadan yaptırılması önemlidir, yıllık muayenelerde belli başlı testler yapılır. bu testler sağlık açısından yaşanabilecek olan sorunların önüne geçecektir.

Kısırlaştırma

Köpeklerin kısırlaştırma işlemi birçok hastalığın ortadan kalkmasına ve bu hastalıklardan korunmasına yardımcı olur. Kısırlaştırma için veterinerlerden yardım almak gerekir.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN