Teknoloji

Facebook Nedir, Nasıl Kurulmuştur, Facebook’ta Neler Yapılabilir?

Facebook Nedir, Nasıl Kurulmuştur, Facebook’ta Neler Yapılabilir?

Facebook, insanların iletişim kurmalarını ve bilgi alışverişi yapmalarını sağlayan sosyal bir ağdır. Mark Zuckerberg tarafından 2004 yılında kurulan Facebook, öncelikle Harvard Üniversitesi öğrencileri için kurulduktan sonra eyaletteki diğer okulları da içine almış ve yaklaşık 2 ay içerisinde bölge okullarının tamamını kapsamıştır. 2 yıl gibi bir süre sonunda ABD’deki bütün okullar Facebook’ta mevcuttu. Platforma üye olmak isteyenler, ilk başlarda bu okulların e-mail adresleriyle üyelik işlemlerini yapabiliyorlardı. Facebook, 2006 yılında tüm e-mail adreslerine açıldı, ancak bazı yaş sınırlandırmaları söz konusuydu. 2014 Alexa verilerine göre dünyanın en çok ziyaret edilen 2. Sitesi olan Facebook, Mısır’da en çok ziyaret edilen site, ABD, Türkiye, Avustralya, Norveç ve Panama’da en çok ziyaret edilen 2. site, Güney Afrika, İsveç, Birleşik Krallık ve Kanada’da ise en çok ziyaret edilen 3. sitedir.

Facebook

Facebook’un Tarihçesi ve Kuruluşu

Mark Zuckerberg tarafından 2003 yılının sonlarına doğru yazılmaya başlanan Facebook’un öncelikli amacı, başta Columbia Üniversitesi olmak üzere diğer ABD üniversitelerinde eğitim gören öğrenciler arasındaki bağlantıyı daha güçlü bir hale getirmekti. İlgili üniversitelere yayıldıktan sonra medya ve finansman gibi konulara odaklanılarak Facebook’un daha fazla geliştirilmesi amaçlandı. Zuckerberg, Eduardo Saverin ve Dustin Moskovitz, 2004 yılında kurdukları şirket ile (The Facebook LLC) Facebook’a kurumsal bir kimlik kazandırdılar. 2004 yılının Haziran ayında Peter Thiel tarafından Facebook’a 500 bin ABD Doları yatırım yapıldı. Daha sonra 2005 yılında Accel Partners 13 milyon Dolar yatırım yaptı ve site, 2006 yılının Eylül ayı itibariyle 13 yaş üzerindeki herkesi üye olarak kabul etmeye başladı (e-mail doğrulaması koşuluyla).

Facebook, adını paper facebooks’tan almaktadır ve bu form, ABD üniversitelerinde öğretmenlere, öğrencilere ve çalışanlara, kendilerini tanıtmaları amacıyla doldurtulan bir formdur. Günümüzde yaklaşık 1 milyar 350 milyon kullanıcısı olan Facebook, tamamen ücretsiz bir platformdur ve gelirini Sponsorlardan, Logo reklamlarından, afişlerden elde etmektedir. 2006 yılının Nisan ayında sitenin haftalık gelirinin 1,5 milyon dolar olduğu iddia edilmiştir. Bu sosyal ağa üye olan kullanıcılar profillerinde fotoğraflarını, ilgi alanlarını, arkadaş gruplarını ve mesajlarını gizli veya açık olarak sergilerler. Kullanıcı profilleri yalnızca arkadaşlara görünmek suretiyle veya belirli ağların haricindekilere gizli olacak şekilde sınırlandırılabilir. ABD üniversitelerindeki öğrencilerin yaklaşık %85’inin bu sosyal ağda bir hesabı bulunuyor ve bunların %60’ı her gün giriş yapıyor. Chris Hughes’a göre (Facebook sözcüsü), kullanıcılar günlük olarak ortalama 19 dakika Facebook’ta zaman geçiriyor.

Facebook Nedir?

Facebook’un yeni ara yüzü, 2009 Mart ayından itibaren tüm hesaplarda kullanılmaya başladı, fakat bu ara yüz, kullanıcıların arasında tartışmalara yol açtı. Kullanıcıların bazısı ara yüzü oldukça başarılı bulurken, bazıları protesto etti. Buna rağmen Facebook yetkilileri ise ara yüzü kullanmaya ısrarla devam etti. Facebook, web otoriteleri tarafından teknik olarak en başarılı web 2,0 uygulamaları arasında gösterilmektedir. Kuruluşundan günümüze kadar, Facebook’ta meydana gelen bazı gelişmeler ise şu şekildedir;

  • 2006’da MySpace’in News Corporation’a satılması üzerine Facebook’un da satılacağı dedikoduları çıkmıştır. Zuckerberg ise bu gelişmenin ardından siteyi satmak istemediğini ve söylentilerin yalan olduğunu belirtmiştir.
  • Facebook’a yapılan ilk teklifin 975 milyon dolar olduğu iddia edilirken, Yahoo 2006 yılında 1 milyar dolar teklifte bulunmuştur. Aynı yıl Youtube’u satın alan Google, Facebook için tam 2,3 milyar dolarlık bir teklif yapmıştır.
  • Peter Thiel (Facebook yöneticilerinden), Facebook’un değerinin 8 milyar dolar olduğunu ve sadece 2015 yılındaki proje gelirlerinin 1 milyar dolar olduğunu açıklamıştır.
  • Microsoft, 2007 yılının Ekim ayında Facebook’un %1,6’lık hissesini 240 milyon dolar karşılığında satın almıştır. Google ve diğer büyük şirketler de aynı yöntemle Facebook hisselerine yönelmiştir.
  • 2008 Ağustos ayında Facebook’un aylık ortalama 100 milyon kullanıcısı mevcuttu. İnsanlar arasında hızla yayılan sitenin kullanıcıları, yaklaşık 7 ay içerisinde 2 katına yükseldi. 2009 yılında Facebook’un ulaştığı kullanıcı sayısı aylık 200 milyonu buldu.
  • 2009 yılında başlayan bir uygulama ile Yahoo üzerinden Facebook’a erişme imkanı getirilmiştir.
  • Facebook tasarımında ağırlıklı olarak mavi rengin kullanılmasının sebebi ise, Zuckerberg’in renk körü olmasıdır.

Facebook Kuruluşu

Facebook’ta Neler Yapılabilir, Site Fonksiyonları Nelerdir?

Fotoğraf: Facebook fotoğraf uygulaması ile kullanıcılar fotoğraflarını, kendi kişisel resimlerini, arkadaşlarını da üzerine etiketleyip paylaşabilmektedir. Facebook bazı gizlilik problemleri sebebiyle fotoğraf görüntülenmesi üzerinde birkaç sınırlama getirmiştir. 2007 verilerine göre sitede 31 milyar adet fotoğraf mevcuttur ve bu da kişi başına 31 fotoğrafa karşılık gelmektedir. Facebook’a yüklenen fotoğrafları herkes görebilir, fakat gerekli ayarların yapılması halinde bu fotoğrafları tamamen gizlemek mümkündür.

Video: Facebook video uygulaması, insanların birbirlerine video sitelerindeki videoları göndermelerini ve video kamerası ile kaydedilen görüntülerin mesaj olarak gönderilmesini sağlar. Facebook videoları 2015 yılından beri Pop-Out olarak da izlenebiliyor.

Armağanlar: Facebook’un 2007 yılında getirdiği bu uygulamada, kullanıcılar birbirlerine küçük simgelerden oluşan hediyeler gönderebiliyor. İlgili simgeleri Apple tasarımcısı Susan Kare tasarlıyor ve kullanıcılar bu armağanları açık ya da gizlice birbirine verebiliyor. Yeni hesap açan her kullanıcı ücretsiz olarak bir kez hediye verme hakkına sahip oluyor, daha sonraki hediyelerin fiyatı ise 1 dolar.

Pazar Yeri: 2007’nin Mayıs ayında geliştirilen pazar yeri (Marketplace) uygulaması ile kiralık-satılık ev, işyeri, eşyalar ve daha birçok şey olmak üzere bir market ortamı yaratılmış ve bu markette kullanıcıların birbirleriyle alışveriş yapmaları sağlanmıştır. Pazar yeri uygulamasından bilhassa üniversite öğrencileri faydalanmaktadır. Bu anlamda birçok üniversite öğrencisi okul eşyalarını ve kitaplarını pazar yerinde satmaktadır, aynı zamanda kiralık daireler de Facebook Marketplace’de sergilenmektedir.

Dürtmeler: Pokes, yani dürtmeler uygulaması; kullanıcıların birbirlerini dürterek iletişim kurmalarını sağlar. Bazı ülkelerde dürtme merhaba ya da selam anlamına gelse de, aynı görevi yapan Super Poke ve X Me gibi uygulamalar da Facebook’ta mevcuttur. Bu tür uygulamalar dürtme işleminin farklı şekillerde yapılmasını sağlıyor.

Etkinlikler: Bu uygulamada kullanıcılar arkadaşları ile belirli buluşma noktaları oluşturabiliyor ve diğer kullanıcılar oluşturulan bu etkinlikler için kendi davetlerini bildirebiliyorlar.

Uygulamalar: Facebook, 2007 yılının Nisan ayından itibaren, Facebook Platform ismini verdiği altyapısıyla geliştiricilerin site ile etkileşimli uygulamalar oluşturmasına imkan sağladı. Bu uygulamalar, Facebook API ile kolaylıkla geliştirilebiliyor.

Messenger: Facebook tarafından Android, Windows Phone ve İOS için geliştirilen Messenger uygulaması, kullanıcılar için bütün medya türlerinde paylaşım ve sohbet yapma fırsatı sunuyor. Facebook sayfa sahibi olan kullanıcılar, Messenger’a Chat Bot ekleyebiliyor, aynı zamanda otomatik cevap ve satın alma gibi işler yapılabiliyor.

Facebook Tarihi

Yabancı Dil Seçeneği: Facebook’un çeviriler uygulamasına son eklenen diller; Çince, Almanca, Fransızca, Felemenkçe, İtalyanca, İsveççe, Danca, Galce, Fince, İspanyolca, Korece, Japonca, Lehçe, Hong Kong Çincesi, Bokmal Norveççesi, Katalanca, Rusça, Türkçe, Kürtçe ve Brezilya Portekizcesidir. Aynı zamanda her yıl 19 Eylül tarihinde kutlanan “Milletlerarası Korsan Gibi Konuş Günü” kutlamaları için Korsan İngilizcesi seçeneği de 19 Eylül 2008 tarihinde dahil olmuştur. Bunların dışında eklenen dil seçenekleri şu şekildedir;

  • Galiçya, Macarca, Rumence, Tayca, Slovence ve Nyorsk Norveççesi – 9 Ekim 2008 Beta halinde,
  • Arnavutça – 4 Eylül 2009 tarihinde beta halinde,
  • Azerice – 2 Ekim 2009,
  • Kürtçe – 24 Aralık 2009.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN