Hayvanlar Alemi

Hint Bülbülü Nedir, Hint Bülbülünün Bakımı Nasıl Yapılır?

Hint Bülbülü Nedir, Hint Bülbülünün Bakımı Nasıl Yapılır?

İspinoz familyasına dâhil olan bu kuşların asıl adı zebra ispinozdur. Narin ve küçük yapıları ile fazla hareketli kuşlardır. Hint Bülbülleri çok kolay üremektedirler ve bakımları zor değildir. Normal bir kafes içerisinde dişi ve erkek Hint Bülbülü rahatlıkla beslenebilir ve üreyebilir. Ülkemizde sıklıkla beslenen bir kuş türüdür. Tıpkı muhabbet kuşları gibi bakımları yapılabilir, fakat Hint Bülbülleri konuşamazlar. Kulağa çok hoş gelen bir ötüşü olan bu kuşlar, çok fazla su içerler. Hint Bülbülleri oda içerisinde salınabilir ve dolaşmalarına izin verilebilir. Kafesinin yeri değişmezse, oda içerisinde döner dolaşır ve acıkınca tekrar kafesine girer. Muhabbet kuşlarına göre daha hareketlidirler.

Avustralya, Hint Bülbüllerinin anavatanı sayılan ülkedir. Bu kuşların mutasyona uğramış çok farklı türleri mevcuttur. Hint Bülbülleri, profesyonel kuş üreticileri tarafından saf turuncu renkte ve Jumbo gibi büyük boyda üretilmişlerdir. Kuluçka süreleri 14 gündür ve yeni doğan yavrularının bakımı için, kafeste mutlaka taze yem ve su olmalıdır. Hint Bülbülü yavrularının elde beslenmesi kesinlikle önerilmez, çünkü yavrular çok fazla küçük olduğu için elde beslenmesi sonucu ölebilir. Kafes içerisinde çiftler ciddi şekilde kavga ediyorsa, daha fazla agresif olan Hint Bülbülü yarım ya da bir günlüğüne kafesten uzaklaştırılmalıdır. Agresif kuş kafese tekrar konduğunda, genellikle ortalık tekrar sakinleşmiş olur. Bu kuşların yem gereksinimlerini karşılamak için salaş karışımların olması gerekir.

Bu karışımlar genelde aşağıdaki gibidir;

  • Kırmızı darı
  • Kanarya yemi
  • Beyaz darı
  • Sarı darı
  • Nijer tohumu

Hint Bülbülü

Bunların dışında; mineral bakımından zengin olan kalamar kemiği ve grit ile beraber taze içme suyu da kafeste sürekli olarak hazır bulunmalıdır. Bu kuşların üreme güdüleri oldukça fazladır. Kafesteki Hint Bülbüllerinin üremesi istenmiyorsa, yuvayı, yuva malzemelerini ve yuva yapmaya uygun olan fazla eşyaları (yem kabı vb.) kaldırmak gerekir. Bunları kaldırmanıza rağmen üremek istiyorlarsa, bir süreliğine kuşları ayırın.

Hint bülbülleri genel olarak gün ışığının ve ısının fazla olduğu yaz aylarında ürerler. Çift olarak beslenecekse; kafesin en az 45 cm yükseklikte, 38 cm genişlikte ve 30 cm derinlikte olması gerekmektedir. Çünkü bu kuşlar çok hareketlidir. Bulundukları alanın kalabalık veya dar olması durumunda strese girebilir ve birbirlerini kovalayarak yolabilirler. Böyle bir ortamda kuşların hastalanmaması da imkânsızdır. Hint bülbülleri tıpkı kunduzlar gibi yuva yapma ustasıdır. Onlara verilecek yuva malzemelerine mutlaka dikkat etmelisiniz.

Hint bülbülleri için yuva yapma malzemesi olarak şunlar kullanılabilir;

  • Yumuşak otlar
  • Kendir
  • Kurumuş çimen
  • İnce ot sapları (temiz olmalıdır)
  • Tüy
  • Hindistan cevizi lifi

Hint Bülbülü Bakımı

Hint bülbülleri yumurtladıktan sonra, yuvada duran tüm yuva malzemeleri kaldırılmalıdır. Ayrıca, muhabbet kuşları ile birlikte asla yan yana getirilmemelidir. Geniş bir ortam varsa, kanaryalarla birlikte yaşayabilirler. Yumurtaların boş mu yoksa dolu mu olduğunu anlamak için onları ışığa tutarak bakabilirsiniz, fakat bunu yaparken dikkat etmeniz gerekir. Daha önce yavru yapmamış bir Hint bülbülünün yumurtasına çok dikkat etmek gerekir. Bu tür yumurtaların boş mu yoksa dolu mu olduklarını anlamak içinse, plastik bir kaşık yardımıyla yumurtaları alıp ışığa tuttuktan sonra yeniden aynı kaşıkla yerine geri koymalısınız. Yumurtalar doluysa, üzerlerinde damarlar oluşur ve ışıkta baktığınız zaman bu damarları görürsünüz. Boş yumurtalar yuvadan atılabilir (boş olduklarından eminseniz!)

Hint bülbüllerinin cinsini anlamak da çok kolaydır. Erkek bülbülün gagası kırmızı, dişilerinki ise turuncu renkte olur. Ayrıca, Hint bülbüllerinin ötüşleri de cinsiyetlerini belli eder. Dişi Hint bülbülü basit bir şekilde öterken, erkeklerin kendilerine özgü olarak gırtlaktan çıkardıkları farklı ötüşleri vardır.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN