Nedir

İnci Nedir, İnci Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

İnci Nedir, İnci Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Başlıklar

Yaşayan ve doğal bir canlının ürünü olması nedeniyle, incinin değerli taşlar arasındaki yeri çok özeldir. İncilerin değerlerini, kalitelerini ve güzelliklerini belirleyen 7 temel faktör bulunmaktadır;

  • Tür (familya)
  • Boyut
  • Şekil
  • Nakre (sedef)
  • Yüzey
  • Parlaklık
  • Renk

Tür (familya): Doğal yaşama ayak uydurmak zorunda olan ve denizde yetişen istiridyenin hastalanma riski yüksektir. Sudan aldığı mineraller, faydalı organizmalar ve doğal ortamda yaşaması gibi nedenlerle inciye kaliteli nakre (sedef) ve ekstra parlaklık sağlar. İnciler familya olarak ikiye ayrılır; tatlı ve tuzlu su incileri. Tatlı su incileri tek çeşit, tuzlu su incileri ise 3 çeşittir;

  • Akoya incisi
  • Güney Denizi incisi
  • Tahiti incisi

İnci

Tatlı Su İncisi ve Özellikleri

Tatlı su inci yetiştiriciliğinin Çin’de başladığı ve M.Ö 2000’li yıllara kadar dayandığı bilinmektedir. Çin, diğer inci yetiştiren ülkelere göre daha fazla sayıda üretim gerçekleştiren bir ülkedir. Tatlı su incisi “Mussel” olarak adlandırılan bir midye türü tarafından dere, göl ve havuzlarda yetiştirilir. Bir tatlı su incisi, aşılama tekniği ile 20 ve daha fazla doku parçalarının ince midye kabuğunun içinden nakledilmesi sonucu oluşmaktadır. Böylece bir midye içinde daha fazla sayıda inci oluşur, fakat bu incilerin büyük bir bölümünün şekilleri lekeli, çizik ve bozuk olur. Toplam üretimin sadece %2’si kadarı elips, çiziksiz ve yuvarlak şeklinde olmaktadır.

Akoya İncisi ve Özellikleri

Bu inci türü “Pinctada fucata martensi” olarak adlandırılan bir istiridye tarafından oluşturulur. Akoya incileri, istiridye ailesinin ve tuzlu suyun en küçük üyeleridir ve “Japon incileri” adıyla da bilinir. Ehime, Kumamoto, Oita ve Mie bölgelerinde yetişen akoya incilerinin yetiştikleri okyanusun ısısı çok düşüktür ve mevsimlerle beraber sürekli değişir. Mevsimsel farklılıklar sonucunda oluşan aragonit kristaller sıkışır ve akoya istiridyelerinin renk ile parlaklık potansiyelleri artar. İstiridyelerin daha uzun süre beklemesi sonucunda CaCO3 (Kalsiyum karbonat) sedefle birlikte daha fazla büyüyerek inciyi oluşturur. Buna rağmen, daha uzun süre, daha fazla risk anlamına gelir çünkü hastalıklardan ve iklim koşullarından etkilenme potansiyelleri yüksektir. 1000 tane yavru akoya istiridyesi denize bırakılır ve yaklaşık 7 ay boyunca olgunlaşmaları beklenir. Olgunlaşan istiridyeler denizden çıkartılarak, istiridyenin DNA’sından elde edilen çekirdek bir madde olan necleus ile aşılanır ve büyümesi için tekrar Japon sahillerine bırakılır.

İnci Nedir?

Güney Denizi İncisi ve Özellikleri

Bu inciler, “pinctada maxima” adı verilen beyaz dudaklı bir yumuşakça istiridyesinden oluşurlar. Endonezya, Filipinler ve Avusturalya’ya yakın olan güney denizi bölgelerinde, yani tropik iklime sahip olan bölgelerde yetiştirilir. Güney denizi incileri, açık güney denizi okyanuslarında yetiştiği için iklimsel değişikliklerden oldukça etkilenirler. Çok az çevresel farklılıklar bile, güney denizi incilerinin şekillerinde lekelerin ve değişikliklerin oluşmasına yol açabilmektedir. Yetişmesi için uzun bir süreye ihtiyaç duyulmasından ve hassas olmasından dolayı, güney denizi incisinin elde edilmesi oldukça mücadele gerektirmektedir.

Güney denizi incilerinin yetiştirilme maliyetleri, diğer türlere göre daha yüksektir ve oluşum süreçleri de daha zordur. 100 tane yavru güney denizi istiridyesi denize bırakılarak 1 yıl boyunca olgunlaşması beklenir. Olgunlaşan istiridyeler denizden çıkartılır ve necleus ile aşılaması yapılarak, büyümeleri için güney denizi okyanusuna bırakılır. Bu incilerin büyük boyutlarda olmalarının nedenlerinden biri de, istiridye canlısının tatlı su ve akoya istiridyelerinden daha büyük olmasıdır. 2 ile 5 sene arası güney denizi okyanusunda kalan bu inciler, her yıl belirli zamanlarda bakım amacıyla ziyaret edilir ve bu sürecin ardından boyutları 9 mm ile 16 mm arasına ulaşır.

Tahiti İncisi ve Özellikleri

Güney denizinde bulunan kara inciler, “Tahiti incileri” ya da “Siyah güney denizi incileri” olarak da adlandırılırlar. Tahiti incileri, “pinctada margaritifera” (siyah ağızlı yumuşakça türü) istiridyesinden oluşmaktadır. Bu istiridyelerin bulunduğu tek tropik ve volkanik bölgeyi barındıran yer, Fransa Polinezyası ile yakınında bulunan diğer Pasifik adalarıdır. Tahiti bölgesi, çok kaliteli inci üretimi konusunda dünyada ün salmış ve ülkenin ekonomik kalkınmasında büyük bir rol oynamıştır. Siyah inciler, üretimlerinin yeni olması ile beraber 1983 yılından itibaren Tahiti bölgesinde üretilmektedir. Pinctada margaritifera yumuşakça türü, avlanma sonucunda 19. Yüzyıl’da az bulunur bir hale gelmiştir, ancak devlet katkısı ile popülasyonun tekrar arttırılma çabaları, bu türlerin yok olmasını önlemiştir.

100 tane yavru Tahiti istiridyesi denize bırakılır ve olgunlaşması için 1 yıl boyunca beklenir. Olgunlaşan istiridyeler denizden çıkartılarak necleus ile aşılanır ve Tahiti’nin volkanik yapılı okyanusuna büyümesi için bırakılır. Tahiti incileri en az 2 sene boyunca güney denizi okyanusunda tutulur ve her yıl belirli zamanlarda istiridyelerin bakımı yapılır. Bu süre sonunda ise boyutları 8 ile 15 mm arasına ulaşır. Siyah incilerin güney denizi bölgesinde yetiştirilmeleri, güney denizi incisinden daha masrafsız ve kolay bir süreci kapsar. Bu durumun sebebi, Tahiti’de korunan mercan adalarının bol olmasıdır.

İncilerin Özellikleri

İncilerin Boyutları, Şekli ve Özellikleri

İncilerin boyutları, onların değerlerini belirleyen önemli bir faktördür. Ölçümü özel bir diyametrik milimetre yani kumpasla yapılan bir inci ne kadar büyük olursa, fiyatı da o oranda artar. Örneğin, 18 milimetrelik bir deniz suyu incisi, çok fazla talep edildiği için yaklaşık 13 bin dolardan başlayan fiyatlarla satılır. İncilerin fiyat değerlerini, diğer faktörlerin de önemli olmasıyla birlikte familyası ve boyutu büyük ölçüde etkilemektedir. İncinin boyutundaki 1 milimetrelik küçük bir fark bile, o incinin hem fiyatında hem de görünüşünde bariz bir yükseliş sağlar.

Kusursuz bir şekilde yuvarlak olan incilere çok az rastlanmaktadır. Bir inci ne kadar yuvarlak şekilli ise, değeri de o kadar artmaktadır. İncilerin yüzeyin hemen altındaki katmanlarından ve yüzeyinden yansıyan parıltı, nicelik ve nitelik ölçüsünde ışığı kırması ve yansıtmasıyla meydana gelir. Kaliteli bir incinin parlaklığı, ışıltılı ve keskin olmaktadır. Oldukça değerli bir incinin ışığı çok iyi yansıtmasının yanında, simetrisi ve yüzey kalitesi de önemlidir. Kaliteli incilerin yüzeyinde bir kişinin kendi yansımasını kolaylıkla görmesi mümkündür. Buna karşın düşük kaliteli inciler, kireçli ve donuk bir görünüme sahip olmaktadırlar.

İncinin yüzeyi ne kadar lekesiz, temiz, darbesiz ve pürüzsüz ise, değeri o oranda yüksek olur. Küçük darbe ve lekelerin olması, incinin parıltısını ve yansımasını olumsuz etkilediği için kalitesini düşürmektedir. İncilerin rengi, kalitesini ve fiyatını etkileyen bir faktör değildir, ayrıca beyazdan siyaha kadar farklı renklerde inciler mevcuttur.

İnci Takıları

Nakre (İnci Sedefi) Nedir?

Sedef, istiridyelerin hassas olan yapılarını, tahriş edici özelliğindeki deniz kabuğu parçacıkları ile parazitlerden korumak amacıyla salgıladıkları, doğal bir öz maddesidir (kalsiyum karbonat esaslı). İstiridyeler, kabuklarının iç yüzeylerini de aynı sedef ile kaplarlar. Büyük incilerin parlaklıkları, sedef tabakalarının daha fazla olmaları nedeniyle çok daha belirgindir, fakat istiridyenin büyümesi, şeklinin bozulma riskini arttırmaktadır. Böyle bir riski taşıdıkları için de, büyük boyutlu incilerin fiyatları daha yüksek olur. Sedef tabakasının çok olması, incilerin dış yüzeylerinin daha parlak ve daha dayanıklı olmalarını sağlar, ayrıca ince sedef tabakası olan bir incinin aşınma süresi daha fazla olmaktadır.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN