Yemek ve İçecek

Kayısının Faydaları ve Bilinmeyen Özellikleri

Kayısının Faydaları ve Bilinmeyen Özellikleri

İştah açıcı özelliği olan kayısı, aynı zamanda besleyici bir meyvedir. Kansızlığın tedavisinde kullanılmasıyla birlikte demir bakımından da zengindir. Kandaki ve vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar, cilt ve akciğer kanseri başta olmak üzere pek çok kanser türüne karşı koruyucu etkisi bulunur. Zihinsel veya bedensel yorgunluğu giderir, vücuda enerji katar. Ayrıca, bazı gelişme bozukluğu hastalıklarını (raşitizm) önler ve özellikle gelişme çağında olan çocuklar için çok yararlı bir meyvedir. Kayısı kompostosu kabızlığı giderir ve idrar söktürücü özelliği vardır.

Kayısı

Cildi nemlendirme, besleme ve daha birçok faydası bulunan kayısının vücut ve hastalıklar üzerindeki diğer olumlu etkileri ise şöyledir;

  • İçerdiği zengin demir ile anemi hastalığının sebep olduğu diğer rahatsızlıkların tedavisinde destekleyici özelliği vardır. Kanda biriken zararlı toksinlerin atılmasını sağlar ve kanın temizlenmesinde büyük rol oynar.
  • Kayısı, hücrelere zararlı olan serbest radikallere karşı çok etkilidir. Organları koruma görevi olan antioksidanlar bakımından da zengindir. Serbest radikallerin oluşturduğu kirliliği ve ultraviyole ışınlarından gelen zararları engeller. UV ışınları ve serbest radikaller, DNA ve hücrelerde değişikliklerin olmasına neden olarak hücrelerin normal şekilde çoğalmalarına engel olur. Bu durum sonucunda da kanser hücreleri ortaya çıkar. Kayısı, içerdiği A ve C vitaminleri ile kansere karşı savaşmaya katkı sağlar. Ayrıca kayısı çekirdeği içerdiği B17 ile kanserle mücadelede çok etkilidir.
  • Kabızlık tedavisine de yardımcı olan kayısı, yatıştırıcı özelliği olan selüloz ve pektin içerir. Kolon sağlığı açısından büyük önem taşır, kolon kanserine sebebiyet veren kabızlığı engelleyecek lif içerir. Bu lifler, ayrıca sindirim sistemi sağlığını da korumaktadır.
  • Likopen ve C vitamini gibi antioksidanlar bakımından zengin olduğu için, kardiyo vasküler (kalp hastalığı) riskini azaltır. Bu antioksidanlar kötü kolesterolü düşürerek kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.
  • Kayısı, demir açısından zengin bir meyve olduğu için enerji düzeyini ve kan akışını hızlandırır. Demir eksikliği özellikle anemi (kansızlık) hastalığına sebep olabilir. Kayısı, vücudun demir ihtiyacını karşılamaya katkı sağlar. Bundan dolayı, uzun süre tüketildiğinde vücuttaki demir eksikliğini giderir ve kansızlık hastalığına yakalanma rizikosunu azaltır. Vücut ısısını da arttıran kayısı, hemoglobin üretimine yardımcı olmaktadır.
  • Kayısı, düşük kalorili diyet lif bakımından zengin bir meyvedir. Bu özelliği ile kilo vermeye katkı sağlar.

Kayısı Faydaları

  • İçerdiği A, C ve E vitaminleriyle görme sorunları riskini azaltır. Karotenoid açısından zengin bir meyvedir. Bu özelliği ile göz sağlığını korumaya yardımcı olur. Özellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan katarakt hastalığına yakalanma riskini de azaltır.
  • Kayısı; tüberküloz, bronşit ve astım semptomlarının hafifletilmesinde etkilidir. Sabahları aç karnına yenen 3-4 adet kayısı, astım ataklarının şiddetini azaltır. Düzenli olarak içilen kayısı suyu ise, solunum yolu problemlerinin çözümünde etkilidir.
  • Kemik gelişimi ve oluşumu için oldukça önemlidir, kalsiyum bakımından da zengin bir meyvedir. Kemik sağlığının korunmasına yardımcı olur, kemiklerle ilgili oluşabilecek problemleri önler.
  • Kayısının ateş dürücü özelliği de vardır. Kayısı suyu hazırlanıp içine bir miktar bal katılarak içilebilir. Bu karışımdaki mineraller vücudu mikroplardan korur ve ateşin düşürülmesine yardımcı olur.
  • İçerdiği A, C ve E vitaminleri, silisyum, demir, fosfor ve potasyum gibi mineraller gebelik dönemindeki anne adaylarının sağlığı için çok yararlıdır. Bu dönemdeki bayanlar kansızlık sorunu yaşayabilir. Bundan dolayı, anne adaylarının kuru kayısı tüketmeleri gerekmektedir.
  • Kayısıda bulunan sodyum ve potasyum gibi mineraller, elektrolit seviyesinin dengesini korur. Bu durum, hücrelere iyonların taşınması için önemlidir. Ayrıca, vücuttaki sıvı dengesinin korunmasına ve kas kasılmalarının önlenmesine de yardımcı olur.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN