Ekonomi

Kişisel Finans Nedir, Kişisel Finans Planı Nasıl Yapılmalıdır?

Kişisel Finans Nedir, Kişisel Finans Planı Nasıl Yapılmalıdır?

Harcama ve kazancın düzenlenmesi ile giderlerin gelirlerden daha düşük olmasını sağlayan sistematik yola “kişisel finans” adı verilmektedir. Bu amaçla yapılan düzenlemeler ise kişisel finans planını oluşturur. Kişisel finans, bireylerin gelir ve giderlerini bir hesaba koydukları basit bir muhasebe olarak düşünülebilir. Nasıl ki herhangi bir şirketin gelir ve giderleri için muhasebe tutuluyor ve bunun sonucuna göre gelecek faaliyetler planlanıyor ise, bireylerin de kendi muhasebelerini tutmaları gerekir. Elde edilen gelirin, ayrıca ödenmesi zorunlu giderleri (fatura vb.), ev kirasını, mutfak masraflarını ya da kredi borcunu karşılaması gerekiyor. Şayet bu giderler karşılanamıyorsa, bir düzenleme yoluna gidilmeli ve tasarruf edilmelidir.

Kişisel finans sadece gelir-gider dengesinin sağlanmasından oluşmaz, aynı zamanda birikim, tasarruf ve yatırım olgularının da dikkate alınması gerekir. Bilinçli ve tasarruflu bir tüketici olunmalı, birikim yapılmalı ve bu birikimler gelecek için yatırımlarla değerlendirilmelidir. Başka bir ifadeyle, sadece bugünün değil yarının da düşünülmesi gerekir. İşte bütün bu işlemleri içeren hesaplara da “kişisel finans” denilmektedir. Bir tüketici, gelir ve gider dengesini iyi hesapladığı zaman, o tüketicinin daha özgür bir yaşam şekli olur. Gelecek için adım atılırken, giderlerin veya borçların kişiyi engellemesi tam bir hayal kırıklığı olacaktır. Bu doğrultuda hayallerin gerçekleşmesi için kişisel finans planı doğru bir şekilde yapılmalı ve atılacak olan her adım önceden planlanmalıdır.

Kişisel Finans

Kişisel Finans Planı Nasıl Yapılır, Nelere Dikkat Edilmelidir?

Tasarruflu bir tüketici, bilinçli ve geleceğe yatırım yapan bir birey ya da parasının değerini iyi bilen bir çalışan olmak istiyorsanız, şahsınıza göre bir kişisel finans planı yapmak zorundasınız. Bu plan, her kişinin kendi gelir ve gider durumuna göre farklılık gösterebilir, ancak hiç değişmeyen birkaç sabit nokta da mevcuttur. Kişisel finans planı yaparken göz önünde bulundurmanız gereken hususlar şu şekildedir;

Bütçeleme Yapmak

Bütçeleme, kişisel finans planınızı yaparken atacağınız ilk adım olmalıdır, yani gelir ve giderlerinizin hesabını tutmalısınız. Bu anlamda hedefiniz maksimum kazanç olurken, aynı zamanda minimum gideri sağlamalı ve giderlerinizi mümkün olduğu kadar azaltmalısınız. Elde ettiğiniz sabit gelir ile ödemek zorunda olduğunuz giderleri (kira, fatura, kredi vb.) belirlemelisiniz. Bunu yapabilmek için günümüzde artık pek çok mobil uygulama mevcut, ancak “ben kağıt kalemle hesabımı yapmak istiyorum” derseniz, önünüze bir kağıt koyun ve ortasına bir çizgi çekin. Gelirlerinizi bir tarafa, giderlerinizi de diğer tarafa doğru şekilde yazın. Doğru diyoruz, çünkü kişisel harcamalar söz konusu olduğunda genellikle adil hareket edilemeyebiliyor. Örneğin; elbise tutkunu bir bayanın ihtiyaç duymadığı halde tutkusu nedeniyle aldığı kıyafetler, bütün hesabın şaşmasına yol açabilir.

Kişisel Finans Nedir?

Borçları Değerlendirmek

Her bireyin düzenli olarak ödemesi gereken borçları olabilir (ev ya da araba kredisi gibi). Bunların yanı sıra, artık herkesin kredi kartı kullanıcısı olduğu da gerçek! Bilhassa kredi kartı kullanırken borcunuzu düzenli bir şekilde takip etmelisiniz. Kredi kartı size rahat alışveriş yapma hissiyatı verir, ancak bu durum aslında bankaya borçlanmanız demektir. Kişisel planlarınıza, ödemesini yaptığınız kredi gibi borçları da dahil edin. Paranızı alır almaz öncelikle bu tür borçlara odaklanın ve geriye kalan parayı da diğer giderlerinize göre değerlendirin. Şayet bu noktada herhangi bir yanlış yaparsanız, ya borcunuzdan dolayı kredi siciliniz kirlenecek ya da borçlarınızın altından kalkamayacaksınız. Bu yüzden borçlarınızdan mümkün olduğu kadar çabuk kurtulmaya gayret etmelisiniz.

Sorumsuzca Alışveriş Yapmamak

Alışveriş sadece bayanların değil, erkeklerin de vazgeçemedikleri bir tutku ve mutlaka dikkat edilmesi gereken bir aktivitedir. Yapılan gereksiz bir alışveriş, bütün planların suya düşmesine sebep olabilir ve anlık olarak duyulan mutluluk, ileride pişmanlığa dönüşür. Alışveriş yapılırken istek-ihtiyaç, gerekli-gereksiz ayrımının doğru bir şekilde yapılması gerekir. Bilhassa istek mi yoksa ihtiyaç mı ayrımının dürüst ve adil bir şekilde yapılması şarttır. Mesela; pantolona ihtiyacınız yokken, mağazada gördüğünüz bir pantolonu tamamen alışveriş tutkunuz nedeniyle alıyorsunuz ve daha sonra pişmanlık duyuyorsunuz. Kendinizi o pantolona ihtiyacınız olmadığı halde öyleymiş gibi inandırırsanız, ay sonunu getiremeyeceğinizi bilmelisiniz.

Kişisel Finans Planlaması

Tasarruf Noktaları Keşfetmek

Her tüketici kendine göre tasarruf yapabileceği birçok nokta keşfedebilir. Giderleri minimuma indirmenin en güzel yolu da kesinlikle tasarruf yapmaktır. Mesela; doğal gaz, telefon, elektrik faturaları gibi ödemelerde tasarrufa gidilebilir. Bu faturalardan tasarruf etmek, daha bilinçli bir tüketimle mümkündür. Başka bir örnek verecek olursak; işiniz yürüyüş mesafesi kadar yakınsa araba kullanmak yerine yürüyebilir ya da toplu taşıma araçlarını kullanarak tasarruf yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra, daha bilinçli bir mutfak alışverişi yaparak daha az para ödeyebilir ve ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Marketler tarafından yapılan kampanyaları takip ederek, ürünleri daha ucuz fiyatlara satın alarak da tasarruf edebilirsiniz. Giderleri göz önünde bulundurduğunuz zaman, bu tasarruf noktalarını kendiliğinden keşfedeceksiniz.

Kişisel Finans

Kişisel Zevkler

Çok harcama gerektiren hobiler, tiyatro veya sinema tutkusu, dışarıda zaman geçirme gibi istekler aşırıya kaçabilir ve bu aktiviteleri yapmadığınız zaman kendinizi çok mutsuz hissedebilirsiniz. Dışarıda yemek yemenin ve arkadaşlarınızla içeceğiniz bir meşrubatın size ne kadar mal olduğunu biliyor musunuz? Zevk ve tutkular için yapılan harcamalar, genellikle daha sonra pişmanlığa yol açmaktadır. Bu yüzden evinizde zaman geçirmesini bilmeli, küçük şeylerden zevk alabilmeli ve geleceğiniz için bazı tutkularınızdan ödün vermelisiniz.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN