Eğitim

KPSS Sınavı Nedir? Kimler Başvurabilir

KPSS Sınavı Nedir? Kimler Başvurabilir

KPSS Nedir? Kimler Başvurabilir? KPSS’nin Tarihçesi

KPSS, Kamuda görev alabilecek olan kişileri belirmek maksadı ile yapılmakta olan birçok sınavın genel adıdır. KPSS sınavı, “Genel Kültür”, “Genel Yetenek”, “Eğitim Bilimleri”, “Yabancı Dil”, “Hukuk”, “İktisat”, “Maliye”, “Muhasebe”, “İşletme”, “İstatistik”,“Ekonometri”, “Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler”i, “Uluslararası İlişkiler” ve “Kamu Yönetimi” sınavlarından oluşmaktadır. Müracaat edilecek olan alana göre bu sınavlarının belli bir kısmına girilmektedir. Genel Yetenek ve genel kültür sınavlarına sınava girecek olan her aday girmek zorundadır.

KPSS ve Tarihçesi

KPPS sınavı, Uluslararası İlişkiler, , “Genel Kültür”, “Genel Yetenek”, “Eğitim Bilimleri”,“Yabancı Dil”, “Hukuk”, “İktisat”,“Maliye”, “Muhasebe”, “İşletme”, “İstatistik”, “Ekonometri”, “Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler”i, “Uluslararası İlişkiler” ve “Kamu Yönetimi” olmak üzere farklı dallardan oluşmaktadır. KPSS sınavına girecek olan kişiler kendi alanlarına göre seçim yapmak zorundadır. KPSS sınavı ilk defa ÖSYM tarafından DMS olarak 12 Aralık 1999 yılında düzenlenmiştir. DMS sınavı ile düz memur alımı için hayata geçirilmiştir.

Sonraki yıllarda mesleki açıdan alanlar genişletilmiş ve sözleşmeli personel olarak, düz memurluk olarak ve öğretmenlik gibi seçenekler ile hayata geçirilmiştir. 2001 yılında KMS adı altında gerçekleştirilmiş, 2002 yılında Kamu Personeli Seçme Sınavı adıyla ilk kez insan yaşamında yer almıştır. 2003 yılında 4 oturum şeklinde olacak bir sınav hayata giriş yapmış ama öğretmen olarak görev yapacak kişiler içinde 2 oturum şeklinde yapılmıştır. Günümüzde KPSS 1 ve KPSS 2 adı ile 4 oturum şeklinde yapılmaktadır.

KPSS

KPSS’ ye Kimler Girebilir?

KPSS sınavına;

* Lise ve dengi olan meslek lisesi, KPSS/2 sınavına girebilir.

* Ön lisans, KPSS/2 sınavına girebilir.

* Lisans, KPSS/1 sınavına girebilir.

Bu programlardan mezun olabilecek durumda olanlar ve mezun olanlar girebilir. Doktora ya da yüksek lisans derecesini almış olan kişiler, başvurularını lisans diploması alanında yapmakta ve sonrasında atamada tercihlerini yaparken bu alanı da göz önünde tutmak zorundadır.

A-B-C Grubu Kadrolar

A grubu altında yer alan kadrolar meslek ile alakalıdır. Meslekleri dışında kamu kuruluşunu da düz memur olarak çalışmak isteyen kişiler B ve C kadrosu içerisinde sınıflandırılmaktadır.

A grubu kadrolar; T.C. Başbakanlık daireleri bakanlık daireleri ve bunlara bağlı genel müdürlükler seviyesinde olan alanları oluşturmaktadır. A grubu kadro sınavlarını başarılı olarak tamamlayan adaylar yukarıda belirttiğimiz kurumların kendi içerisinde hazırlamış oldukları sınavlardan da istenilen puanları almaları beklenmektedir. Herhangi bir kamu kuruluşuna yerleşmek ve çalışma yaşamına kamuda devam etmek isteyen her bireyin Kamu personeli seçme sınavına Mutlak suretle katılması ve başarılı olması şarttır. A grubu kadrolara giriş yapabilmek için ise üniversite mezunu olma şartı bulunmaktadır.

B gurubu kadrosu altında istenilen şartlar, A grubunda beklenen kriterlerin dışında kalan adaylar için geçerli olmaktadır. Lise ve dengi okullardan mezun ya da son sınıf öğrencisi olan kişiler B grubu kadroya dâhil olan çalışma gruplarına dâhil edilirler. Bu kadro gruplarında adaylardan beklenen koşullar; Sağlık, suç, askerlik, sicil kaydı gibi evrakların istenilen kriterlere uygun olması gerekir ve herhangi bir taban puana sabit değildirler. Kurumların yapmış olduğu personel alımlarında genel başarı derecesi ve puanına göre seçim yapılmaktadır. Örnek vermek gerekirse; bir önceki dönemde 78 ile atama yapılsa da bir sonraki dönemde 70 ve altında bir puanla atama yapılabilir. Bu da demek oluyor ki genel başarı oranının yüksek ya da düşük olması sizin puanınıza da otomatik olarak etki ediyor. KPSS genel kültür, genel yetenek ve A grubu olmak üzere 4’e ayrılır.

KPSS Nedir

KPSS Sınavına Kimler Başvurabilir?

Sınavın türüne göre, lisans, ön lisans ve lise mezunu olan kişiler bu sınava girebilir. KPSS sınavına sınavın geçerlilik süreleri içinde mezuniyet belgesi alabilecek olan öğrencilerde sadece ama sadece lisans 4 yıl ve üstü yükseköğretim kurumlarını bitirenler katılaurabilir.

KPSS Ortaöğretim ve Ön lisans Sınavı Ne Anlama Gelir?

Bu sınava lise mezunları ve yüksek öğretim kurumlarının 2 yıllık ön lisans mezunları başvuru yapabilir.

KPSS Lisans Sınavı Ne Anlama Gelir?

Sadece ama sadece lisans 4 yıl ve üstü yükseköğretim kurumlarını bitirenlerin katılabileceği sınavdır. Doktora ya da yüksek lisans yapan kişiler öğretmenlik ve A grubu ile B grubu kadrolarına diplomalarını almış oldukları alandan başvuru yapabilir.

KPSS Sınavının Sınırları Nedir?

Lisans mezunu olan kişiler KPSS lisans sınavına, ortaöğretim sınavına ve ön lisans sınavlarına giremez. Bu sınavlardan sadece bir tanesine girmek ile yükümlüdür.

KPSS Sınavına Kaç Kez Girme Hakkı Bulunur?

KPSS sınavına girecek olan adaylar istedikleri kadar girebilme hakkına sahiptir. A grubu kadrolara başvurmak isteyen kişiler 35 yaş sınırı ile karşılaşır.

KPSS Sınavına Mezun Olmadan Girilir mi?

Öğrenci iken KPSS sınavına girilebilir ama Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacak olan öğretmen atamalarında mezuniyet öncesinde girilmiş olan sınavların sonuçları kabul edilmez.

KPSS Sınavı Nasıl Uygulanır?

KPSS sınavı, cumartesi ve pazar günleri, sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki oturumda yapılır. KPSS sınavına girecek olan adaylara çoktan seçmeli olan sorular sorulur. Sınava girecek olan adaylar mezuniyetlerine ve atanmak istedikleri alanlara göre sınava girer.

KPSS Sınavının Testleri Nelerdir?

Eğitim bilimleri; cumartesi öğleden sonra yapılır, öğretmen adayı olan kişilerin girmek zorunda olduğu bir sınavdır. Eğitim bilimlerinde 80 tane soru sorulur ve 100 dakika içinde bitirilmesi gerekir.

Genel kültür ve genel yetenek; KPSS içinde yapılmakta olan sınav cumartesi sabah saatlerinde yapılır. Her iki testte de 60’şar soru sorulur, bu sınavların toplam süreleri 120 dakikadır. Genel yetenek ve genel kültür sınavlarına KPSS’ye başvuru yapacak olan tüm adaylar girmek zorundadır. Uluslararası İlişkiler, Kamu Yönetimi, Ekonometri, İstatistik, Endüstri İlişkileri ve Çalışma Ekonomisi; KPSS içinde yapılmakta olan sınav Pazar günü öğleden sonra yapılır. Tüm testler 30 tane sorudan oluşur ve 160 dakika toplam süre bulunmaktadır.

Din Hizmetleri Alan Bilgisi; KPSS içinde yapılmakta olan sınav Diyanet İşleri Başkanlığında din görevlisi olarak hizmet alacak olan kişilerin atanması amaçlı yapılır. Sınava girecek olan kişiler 40 soru ile karşılaşır ve 60 dakika içinde soruları cevaplamak zorundadır.

Muhasebe, İşletme, Maliye, Hukuk ve İktisat; KPSS içinde yapılmakta olan sınav Pazar günü sabah saatlerinde yapılır. Tüm testler 30 tane sorudan oluşur ve 160 dakika toplam süre bulunmaktadır.

Öğretmen Adayları; KPSS içinde yapılmakta olan sınav 16 branş dâhilinde yapılmaktadır. Bu sınava giren kişilere toplamda 50 soru sorulur ve 75 dakika süre verilir, 10 soru alan eğitimi testi olarak, 40 soru da alan bilgisi testi olarak sorulmaktadır.

KPSS Sınavı Testlerinin Tümüne Katılmak Şart mıdır?

KPSS sınavına girecek olan kişiler sabah yapılacak olan sınavda genel yetenek ve genel kültür sahilinde sorulan 120 soruluk testlere girmek zorundadır. Diğer testler için alanlarına göre seçim yapmak mecburiyeti bulunur. KPSS’ye girecek olan her aday her testi cevaplamak zorunda değildir. Sınav tamamen kişilerin mezuniyetlerine ve meslek alanlarına göre değişmektedir.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN