Coğrafya

Ljubljana Neresidir? Ljubljana’nın Tarihi

Ljubljana Neresidir? Ljubljana’nın Tarihi

Ljubljana (Lubliyana) şehrinin kökeni hakkında net bir karara varılamamıştır. Bazı tarihçiler tarafından ismini “Laburus” adı verilen antik bir Slav şehrinden aldığı söyleniyor. Başka bir görüşe göre, kasabada meydana gelen selden sonra “Aluvina” (Latince) isminden türemiştir. Ljubljana kökeninin bir Slav sözcüğü olan ve sevilen anlamına gelen “Luba” sözcüğünden geldiğini düşünenlerde vardır.  Almanca ismi ise Laibach’tır. Slovenya’nın başkenti olan Ljubljana, Zagreb’in 120 km kuzeybatısında yer almaktadır. Slovenya’nın yönetim, ticaret, endüstri (makine, metalürji, dokuma, elektrik donanımı, sigara, sabun, mobilya, besin, tuğla, kiremit) ve kültür merkezidir. Zagreb ile demiryolu bağlantısı olan Ljubljana’da nükleer araştırma merkezi de vardır.

Ljubljana

Ljubljana’nın Tarihi

İ.Ö. 34 yılında Augustus (Roma İmparatoru) tarafından Emona adıyla kurulmuştur. İ.Ö. 400 yılında Alarik (Vizigot Kralı) tarafından kuşatılmış ve 451 yılında Hunların yağmasına uğramıştır. 6. Yüzyıl’da Sloven ve 11. Yüzyıl’da Alman kolonicileri kente yerleştiler. 1260 yılında serbest kent konumu kazanan Ljubljana, 1276’da Habsburg ve daha sonra Kran Dükalığı, 1641 yılında Piskoposluk, 1788’de ise Başpiskoposluk merkezi oldu. 1809 ile 1813 yılları arasında Dalmaçya Eyaleti’ne ve 1816-1819 yılları arasında da Dalmaçya Krallığı’na başkentlik yaptı. 1821’de ilk Laibach Kongresi toplandı. 19. Yüzyılın ortalarında başlayan Sloven akımının (Milliyetçi) odak noktası haline geldi. 1919 yılında Yugoslavya topraklarına katıldı ve 1941’de İtalya’nın, 1943’te de Almanya’nın işgaline uğradı. 2. Dünya Savaşı sonrasında sosyalist döneme geçildi ve Slovenya Cumhuriyeti’nin (Federe) başkenti oldu. 1992 yılında kazanılan Bağımsızlığını hala sürdürmektedir.

Ljubljana Neresidir

Ljubljana’nın Tarihi Yerleri

Ljubljana çok büyük bir şehir olmamakla birlikte, bir çırpıda gezilip bitirilecek bir yer de değil. Nehir kıyısından yürüyerek şehri gezmeye başlarsanız, her yerini keşfetmeniz mümkün olabilir. İçinden nehir geçen öteki şehirler gibi Ljubljana’da köprülerle doludur. Şehrin en fazla ziyaret edilen tarihi köprüleri şunlardır;

Cobblers’ Bridge (Kunduracılar Köprüsü): 13. Yüzyıla kadar dayanan tarihi ile şehrin en eski köprüsü Cobblers’ Bridge. Anlamı Kunduracılar Köprüsü olan yapının adı, o dönemlerde bulunan ayakkabıcıların malzemelerini köprü üzerinde satmasından geliyor. Ahşap olarak inşa edilen bu köprü, deprem ve yangın nedeniyle yıkılmış, daha sonra dökme demir malzemesiyle tekrar yapılmıştır.

Triple Bridge (Üçlü Köprü): Ljubljana şehrinde alışılmışın dışında ve üzerinden en çok geçilen köprüdür. Üçlü Köprü olarak adlandırılmasının nedeni, Old Town (Eski Şehir), Main Square (Şehir Meydanı) ve açık hava pazar bölgelerini birbirine bağlamasıdır. 1931’e kadar diğer köprüler gibi durmaya devam ederken, Joze Plecnik’in (Mimar) bir yaya yolu eklemesiyle günümüzdeki halini almıştır. Triple Bridge sürekli olarak kalabalık ve canlı bir köprü. Şehrin kalbinin attığı merkezlerden biri olarak da değerlendirilebilir.

Butchers’ Bridge (Kasap Köprü): 1930 yılının sonlarına doğru yapılması planlanan Butchers’ Köprüsü, 2. Dünya Savaşı’nın başlamasıyla yapılamadı. Açık hava pazar yerinin bir parçası olarak yapılacakken, arazi 50 yıl kadar boş şekilde bekletilmiş. 2009 yılında Belediye’nin verdiği onay ile inşaata tekrar başlanmış ve 2010 yılında yapımı tamamlanarak açılmıştır. Adı Kasap Köprüsü olsa da, köprüye ait tellerin birbirine bağlanmış rengarenk aşk kilitleri mevcut.

Ljubljana Tarihi

Dragon Bridge (Ejderha Köprü): Slovenya bayrağının ve şehrin simgesi olan ejderha, bu kez köprü olarak karşımıza çıkıyor. 20. Yüzyılın başlarında inşa edilen Dragon Bridge, üzerinde trafiğin aktığı tek köprü olma özelliğine sahip. Şehirdeki bir efsaneye göre; bakire kızlar köprüden geçerken, orada bulunan 4 ejderha kuyruklarını sallıyormuş. Slovenya halkı bu ejderhalara “kaynana” adını vermiş. Günümüze kadar gelen bu efsane, köprüye Ejderha adının verilmesine neden olmuştur.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN