Sanat

Mandolin Nedir, Mandolin Çalmak Nasıl Öğrenilir?

Mandolin Nedir, Mandolin Çalmak Nasıl Öğrenilir?

Başlıklar

Mandolin Nedir?

Mandolin, uta benzeyen telli bir çalgıdır. Özellikle mızrapla çalındığında çok iyi ses verir, fakat modern mandolinlerde genel olarak pena kullanılır. Mandolini ut ve gitardan ayıran özelliği, mızrap ile çalınabilmesidir. 4 çift teli bulunan mandolinin ses düzeni de kemandaki gibidir. Müzikle yeni tanışanlar, kolay öğrenilebilir olması nedeniyle müzik aleti olarak çoğunlukla mandolini tercih ederler. Mandolin, ut ailesinin modern hallerinden biri olarak da tanımlanabilir. Pandurina, terbo, mandore, ut, gitar ve arsilut, mandolinin akrabalarıdır. Bunların içinde en yaygın olarak kullanılanı gitardır.

Mandolin Kimler Tarafından Tercih Edilir?

Mandolin, genellikle daha basit ve zahmetsiz müzik yapmak isteyen kişiler tarafından tercih edilir. Keman veya gitar öğrenmeye başlamadan önce, mandolin çalınması önerilmektedir. Birçok eğitim kurumu, okul ve okul öncesi gibi kurumlarda, bir enstrüman çalma yeteneğini kazandırmak ve müzik sevgisini aşılamak için mandolin eğitimi verilir. Bunun dışında birçok ünlü müzisyen de mandolin çalmaktadır. Sol-re-la ve mi notaları arasında akort edilen mandolin, “tremola tekniği” ile çalındığında kendi özelliklerinin dışına çıkar. Yukarıda belirttiğimiz üzere, utlara oldukça benzeyen özellikleri bulunmasından dolayı, ut ailesinin modern üyelerinden biridir. Mandolin ve gitar arasındaki en önemli farklardan biri de, gitarın diğer enstrümanlara nazaran çok daha fazla çeşitte seslilik içermesidir. Mandolin ise daha basit ve tek düze sesleri oluşturmaktadır.

Mandolin

Tatlı ses tonu ve küçük yapısı ile birçok müzik severin ilgisini çeken mandolin, uygulama ve teknik bakımından diğer telli çalgılarla benzerlikler gösterir ve bazı tekniklerin öğrenilmesiyle kolayca çalınabilir.

Mandolin Çalmak Nasıl Öğrenilir?

Bu müzik aletini çalmak isteyen her yaştan insanın, vuruş tekniklerine ya da nota bilgisine başlamadan önce, mandolini tutmayı ve bileklerin mandolin sapına uygun bir pozisyon almasını öğrenmesi gerekir. Mandolin çalmayı öğrenebilmek için şu hususlara dikkat etmek gerekir;

Teller ve Nota: Uygun tutuş teknikleri ve vücudun pozisyonu öğrenildikten sonra, nota bilgileri ve teller hakkında bilgiler anlatılır. Hangi tel hangi notaya karşılık gelir veya hangi perdeye basılırsa hangi sesler çıkarılır gibi konular, bu aşamada öğrenilir. Böylece mandolin, bir bütün halinde tanınmış olur.

Vuruş, Alıştırmalar ve İcra: Notaların ve tellerin öğrenilmesi, mandolinin doğru şekilde tutulması ile mandolini çalmaya hazır olan kişi, teller ile temasta hangi araçların kullanılacağını (pena ya da mızrap) ve tellere nasıl vuracağını öğrenir. Teknik açıdan bilgiler alındıktan sonra, pratiğe dökmek için alıştırmalar yapılır ve müzik icra edilir. Gerek vuruş tekniklerinin pratik edilmesi ve gerekse notaların okunmasıyla mandolin çalınır ve geliştirilmeye başlanır. Uygulamaya geçildiği zaman dikkat edilmesi gereken şey, penanın tutuş şekli olmalıdır. Pena, ne çok gevşek ne de çok sıkı tutulmamalıdır.

Mandolin Nedir

Çalacağınız nota için, hangi teli hangi perdeye basacaksanız, sol elinizin parmakları o perde üzerinde olmalıdır. Sağ elinizle de penayı kullanarak tele vurmalısınız. Solak iseniz, pozisyonun tam tersini yapacaksınız. Perdeler ve notalar arası geçişlerde hızlanabilmek için alıştırmalar yapmalısınız. Sol eliniz seri bir şekilde perde değiştirirken, sağ elinizin vuruş ritmini kaçırmamasına dikkat etmelisiniz. Mandolinin baş kısmında bulunan burgular ile telleri gevşetip sıkarak akordu gevşetebilirsiniz.

Mandolinlerde aşağıdan yukarıya doğru bulunan dört çift tel sırasıyla mi, la, re ve sol seslerine tekabül eder. Bu bilgi, müziğin icrası açısından oldukça önemlidir. Mandolin çalmasını öğrenmek için devlet kurumlarının verdiği eğitimlere, özel kurslara veya birebir ders veren müzisyenlere gidilebilir. Ayrıca internette bulunan mandolin eğitim derslerinden de faydalanılabilir. Mandolin çalmayı geliştirmek için, evinizde sürekli olarak alıştırmalar yapabilirsiniz.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN