Spor

Paintball Nedir, Kaç Kişiyle Oynanır, Paintball Kuralları ve Malzemeleri Nelerdir?

Paintball Nedir, Kaç Kişiyle Oynanır, Paintball Kuralları ve Malzemeleri Nelerdir?

Başlıklar

Paintball Nedir?

Paintball, rakip takımdaki oyuncuları içi boyayla doldurulmuş küçük plastik veya jelatin topların kullanıldığı silahlar ile belirli bir alan içerisinde etkisiz hale getirme amacıyla oynanan bir strateji ve takım sporudur. Bu sporda kişi sayısı ne kadar çok olursa, oyun o kadar zevkli olur. Minimum 5 kişiden başlayıp 12 kişiye kadar oynanabilen Paintball’da en ideal sayı 10’dur. Oyunun amacı verilen görevi gerçekleştirmektir (senaryoyu uygulamak). Verilen görev, belli bir süre içerisinde karşı takımın bayrağını ele geçirmek, başkanı güvenli bir şekilde hedefe götürmek, bir rehineyi kurtarmak, rakip takımın tamamını elemek, bir yeri savunmak, oyunu vurulmadan bitiren son kişi olmaya çalışmak veya bir köprüyü havaya uçurmak gibi pek çok seçeneklerden oluşabilir.

Paintball oyununun temel kuralı, üzerine gelen mermiyle boyanan oyuncunun oyundan çıkması, yani ölmesidir. Paintball silahlarının çok sayıda modeli ve markası vardır, bu silahlar çok hızlı mermi atar ve çıplak vücuda geldiğinde kişinin canını yakar. Bundan dolayı korunmasız olarak oynamak çoğu yerde yasak ve tehlikelidir. Paintball oynarken her oyuncunun yüzünde özel bir maske (kırılmaz camlı) ve elinde gazlı silahlar bulunur. Oyunda kullanılan silahların gerçek silahlardan farkı, öldüren mermilerin yerine boyayan kapsüllerin kullanılmasıdır, bu kapsüller görünüm olarak miskete benzer ve doğa için hiçbir zararları yoktur.

Paintball

Paintball Temel Kuralları ve Senaryoları Nelerdir?

Tüm hazırlıkların tamamlanmasından sonra, kurallar hakem tarafından oyunculara anlatılır. Paintball temel kuralları kısaca şu şekildedir;

  • Herhangi bir sağlık sorununu bulunuyorsa, paintball oynamayın.
  • Oyun alanını tamamen terk etmeden kaskınızı çıkartmayın.
  • Oyun durduğu zaman silahınızın emniyetini açık tutun.
  • Bakmadan ve 5 metreden daha yakında olan oyunculara atış yapmayın.
  • Maskesini takmayan ve silahı havada olan oyunculara atış yapmayın.
  • Mermisi biten oyuncular silahını havaya kaldırmalı ve oyun alanını terk etmelidir. Mermi takviyesi yapıldıktan sonra tekrar silahını havaya kaldırarak takımına dönmeli ve oyuna başlamalıdır.
  • Vurulan oyuncular “vuruldum” diye bağırdıktan sonra silahını havaya kaldırır ve üssüne döner, ardından oyuna başlar.
  • Herhangi bir oyuncunun maskesi buğulanırsa, o oyuncu silahını havaya kaldırıp oyun alanını terk etmeli ve görevlilerden yardım istemelidir.
  • Malzemelerinde sorun olan bir oyuncu silahını havaya kaldırarak alanı terk etmeli ve görevlilerden yardım istemelidir.
  • Hakemin düdük sesiyle birlikte oyuncular silahların emniyetini açmalı ve düdük sesini tekrar duyana kadar beklemelidir.

Paintball senaryoları ise şunlardır;

  • Oyun sahasının ortasında, savunma takımının koruması gereken bir bayrak mevcuttur. Savunma takımının esas görevi, bu bayrağı 15 dakika boyunca korumaktır.
  • Saldırı takımı, savunma takımının koruduğu bayrağı 15 dakika içerisinde almalı ve kendi üssüne götürmelidir.
  • Bayrağı taşıyan oyuncu vurulursa, onu olduğu yere bırakarak üssüne geri döner ve tekrar oyuna başlar.
  • Saldırı takımı 15 dakika içerisinde bayrağı üssüne götüremezse, oyunu savunma takımı kazanır. Aksi halde oyunu saldırı takımı kazanır.
  • Kazanan takım belli olunca, takımlar yer değiştirir ve oyun tekrar başlar.

Paintball Nedir?

Paintball’da Vurulma ve Puantaj

Vurulma, oyuncunun herhangi bir yerinden veya taşıdığı ekipmanından vurulması ile gerçekleşir. Vurulma, merminin oyuncuya direkt temas etmesiyle olur ve bir engele çarparak dağıldıktan sonra sıçraması halinde geçersiz sayılır. Eğer mermi oyuncuya vurduktan sonra patlamaz ise, o oyuncunun hakemi uyarıp ceza alanına gitmesi gerekir. Vurulan oyuncu, silahını ve ellerini başının üzerine kaldırarak ceza bölgesine gider ve oyun alanını hakem eşliğinde terk eder. Oyun esnasında vurulduğunu veya vurduğunu gören oyuncu, rakibini veya kendini hakemlere kontrol ettirmelidir. Hakem bu sırada düdük sesiyle oyunu durdurur ve oyuncular da herhangi bir şekilde yerlerini değiştiremez, ateş edemezler. Hakem oyuncuları kontrol eder ve eğer oyuncular aynı anda birbirini vurmuşlarsa ikisi de ceza alır, ancak bir oyuncu diğerini vurduktan sonra, vurulan oyuncu rakibine ateş ederek vurursa bu geçersiz sayılır ve cezayla sonuçlanır. Hakemin düdük sesinden sonra (dur sesi) yapılan atışlar oyuncunun ceza almasına ve oyun dışında kalmasına neden olur.

Şayet herhangi bir oyuncunun mermisi biterse, mermi takviyesi yapmak için silahını veya ellerini başının üzerine kaldırır ve hakemin durduğu güvenli bölgeye gider. Mermi takviyesini yaptıktan sonra üssüne geri dönerek oyuna tekrar başlar. Bu durumdaki bir oyuncuya ateş edilemez, ateş eden oyuncu ceza alır. Bir oyundaki tüm oyuncular vurulmuş ise oyun biter, ancak bir ekibe ait oyuncuların tamamında mermi biterse mola alınır ve mermi takviyesi yapılır. Şayet belirtilen süre içerisinde bir takımdaki oyuncuların hepsi elenmemişse ya da oyun senaryosu tamamlanamamışsa, oyun hakemin saati ile son bulur. Verilen süre, her bir set için 15 dakikadır ve toplamda 3 settir, ayrıca molalarda 5’er dakikalık dinlenme verilir.

Puanlama sistemi, takımların anlaşmalarına göre değişiklik gösterebilir, ancak Paintball puantajı genellikle şöyledir;

  • Vurulan kaptan 5 puan
  • Vurulan oyuncu 1 puan
  • Teknik ceza 3 puan
  • Oynanan sette vurulma sayısı en az olan takım 5 puan
  • Bayrak alma 10 puan
  • Bayrak asma 20 puan

Paintball Kuralları

Paintball Silah ve Ekipmanları Nelerdir?

1. Pump Gun (Pompalı Silah): Tek atış yapan, en eski paintball silahıdır. Namluya her atıştan önce yeni kapsül sürülmesi gerekir. Pompalı silahlar günümüzde tercih edilmeyen ve genellikle amatörlerin oyuna başlangıç silahı olarak kullandıkları silahlardır.

2. Semi Auto (Yarı Otomatik): Oyuncunun yapması gereken tek şey, tetiğe basmaktır ve en popüler paintball silahıdır.

3. Full Auto (Tam Otomatik): Her atıştan sonra kendini kuran, en kuvvetli işaretleyici tipidir. Eğer bu tip silahlarda parmak tetiğe basılı tutulursa, parmak çekilene kadar veya kapsül bitene kadar atış devam eder. Yarı otomatik silahlarda bu durum yaşanmaz, aynı etkinin yaratılması için arka arkaya tetiğe basmak gerekir.

Maskeler: Paintball oyununda, silahların ardından en gerekli olan malzemelerdir, çünkü boyanın ne zaman, nereye geçeceği belli değildir. Maskelerin çıkartılması, birçok turnuvada diskalifiye ile sonuçlanır, yani oyuncu oyundan atılır. İlk denemelerde birçok oyuncu maske yerine gözlük kullanmayı tercih eder, ancak bu doğru bir seçim değildir. Maskeler burnu, gözleri ve ağzı korurken, gözlük sadece gözleri koruyabilir. Korudukları alanlara göre maske tipleri de değişiklik göstermektedir, bazı maskeler küçük bir alanı korurken, bazıları yanak, alın ve kulak bölgelerini de koruyabilir. Maskelerin camlarında poli karbonat adlı bir malzeme kullanılır. Lens olarak adlandırılan ve kırılmaz özellikte olan maske camları da kendi aralarında 2’ye ayrılır; termal ve single lens.

Paintball maskelerinde buğulanma sorunu, her hava koşulunda görülebilir, ancak bu soruna karşı farklı çözümler üretilmiştir. Buğulanma önleyici özel spreyler, lensin iç yüzüne sıkılabiliyor ve bu sorunun önüne geçilebiliyor. Başka bir etkili uygulama ise fandır; bazı maskelere uyumlu şekilde üretilen sessiz ve küçük hava motorları, maskenin alınlık kısmına takılarak içeriye devamlı taze hava veriyor ve bu sayede hem iç, hem de dış ortam arasındaki denge korunuyor.

Paintball Malzemeleri

Boya Topları: Doğaya herhangi bir zararı bulunmayan standart paintball kapsülleri, jelatin kabuk içerisinde bitkisel besin boyası olan, su bazlı yuvarlak kapsüllerdir. Bu kapsüller, karbondioksit veya hava basıncı ile çalışan silahların namlusundan ortalama olarak 100 m/saniye hızla atılıyor. Boya topları, çıplak vücuda değdiği zaman genellikle az bir acı veriyor, buna karşın bazı risklerin önlenmesi adına 5 metreden daha yakın bir mesafeden atış yapılmasına izin verilmiyor.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN