Yemek ve İçecek

Pancar Suyu Nedir, Pancar Suyunun Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Pancar Suyu Nedir, Pancar Suyunun Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Günde bir bardak pancar suyu tüketmenin 24 saat boyunca tansiyonu düzenlediğini biliyor muydunuz? Yapılan bir araştırmada, günlük 1 bardak pancar suyu içen kişilerin yüksek tansiyonu bir saat sonra düşüş göstermiştir. Pancar suyunun kan basıncını düşüren etkisi yaklaşık 3 saat içinde ortaya çıkıyor ve bu etki 24 saat boyunca devam ediyor. Anavatanı Akdeniz olan pancar, içerdiği mineral ve vitaminler ile adeta bir enerji deposudur. Ispanakgiller familyasından olan pancar, içerdiği özellikler sayesinde vücuda birçok fayda sağlıyor. Pancarın toprak içinde bulunan kısmı kırmızı renktedir ve bu renk, pancarın antioksidan özelliği olduğunu gösterir. Sebzeye rengini kazandıran pigmentler, pancarın kanserle mücadelede çok etkili olmasını sağlamaktadır. Mineral ve vitamin bakımından zengin olmasına rağmen çok fazla tüketilmeyen pancar, A, B, C ve P vitaminleri içeriyor. Besleyici ve iştah açıcı özelliği ile içerdiği rubidyum elementi, sindirim üzerinde de olumlu etkiler yaratmaktadır.

Pancar Suyu

Pancar suyunun genellikle havuç ve elma gibi meyvelerle kokteyl yapılarak tüketilmesi önerilmektedir. Kan basıncını düşüren bir etkiye sahip olan pancar suyu, yüksek miktarda potasyum içerdiği için günde bir bardak tüketilmesi sonucu yüksek tansiyonu da düşürmektedir. Yoğurtla karıştırılıp tüketilen pancar suyu ise, vücuda inanılmaz bir enerji takviyesi yapar. Taze sıkılmış suyunun dışında, çiğ ve rendelenmiş şekilde da tüketilebilen pancarın, salatalarla birlikte kullanılması da uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Pancar Suyunun Faydaları Nelerdir?

  • A, B ve C vitaminleri, demir, fosfor, potasyum, magnezyum, kalsiyum ve çinko içerir. Ayrıca pancarın yaprakları da mineral ve vitaminler bakımından zengindir.
  • Pancara rengini veren pigmentler kanserle mücadelede etkilidir.
  • Hipertansiyonu önler ve kalp sağlığını korur.
  • Pancar suyu kan basıncını ve dolayısıyla yüksek tansiyonu düşürür.
  • Yüksek miktarda betain ve folik asit barındırır.
  • Böbrekleri çalıştırır, karaciğeri korur.
  • Demir eksikliği olanlara pancar suyu önerilmektedir.
  • İştah açıcı etkiye sahiptir.
  • Pancar suyu kanı temizler, diyabete, vereme ve kansere karşı koruyucu bir özelliği vardır.

Pancar Suyu Nedir

Alyuvarların oluşmasında rol oynayan pancarın suyu, en kuvvetli kan düzelticilerden biri olarak bilinmektedir. Özellikle havuç suyu ile karıştırılan pancar suyu, günlük olarak 400 gram tüketildiğinde alyuvar sayısını kısa sürede yükseltmektedir. Ayrıca damarlarda toplanan kalsiyumu en iyi eritme özelliğine sahip olan gıda, yine pancar suyudur. Tarçın, mürrisafi veya zerdeçal ile pişirilen pancar, dalak ve karaciğerdeki tıkanıkları açmaya yardımcı olur, safrakesesi ve böbreklerin temizlenmesini sağlar. Ezilmiş ve pişirilmiş pancar şişliklere sarılıp bekletilirse, şişliklerin inmesine yardımcı olur. Pancarın ve pancar suyunun diğer faydaları şunlardır;

  • Pancar suyu tüketmek, rahimdeki miyomları, fibromları ve göz perdelerini eritir.
  • Sinir hastalıkları, verem ve prostata karşı etkilidir.
  • Pancar suyunun ılık olarak kulağa damlatılması, iltihaplanmayı önler ve kulak ağrısını keser.
  • Bağırsak ve mide rahatsızlıklarının hafifletilmesine katkı sağlar.
  • Kafa derisine sürülen pancar suyu, kepeğe karşı oldukça etkilidir.
  • Kemikleri güçsüz olanlara faydası çoktur.
  • Karaciğer hastalıklarına karşı koruyucu bir özelliği vardır ve karaciğerin düzenli olarak çalışmasına yardımcı olur.
  • İçerdiği B vitaminleri ve fosfor sayesinde sinirleri yatıştırır.
  • Pancar suyunun içeriğindeki radyoaktif madde kansere ve şeker hastalığına karşı koruyucu özelliğe sahiptir.
  • Pancar suyu, Macaristan’da ve Almanya’da kanser ile lösemi hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.

Pancar Suyunun Yararları

Pancar, ülkemizde genellikle turşu olarak tüketilen, Avrupa’da ise yemeği yapılan mucize bir sebzedir. Pancarı salatalarla birlikte tüketmeyi alışkanlık haline getirmek, bu sebzeyi tüketmenin en iyi yoludur. Pancar tüketiminde bilmeniz gereken önemli bir husus ise, çeşni vermek amacıyla salatalar içine eklenen fabrikasyon sirke ve baharatlar gibi asitli sosların, pancarın sindirimini zorlaştırdığı konusudur. Bundan dolayı salatalara bir miktar sızma zeytinyağı, doğal kaya tuzu ve bir miktar da limon katarak hafif bir sos hazırlanması doğru olacaktır. Eğer limon kullanmak istemiyorsanız, organik turunç ekşisi veya nar ekşisi de kullanabilirsiniz.

Pancar Suyunun Yan Etkileri Nelerdir?

Genellikle güvenli ve sağlıklı bir sebze suyu olarak kabul gören pancar suyunun yan etkileri çok az düzeylerde ortaya çıkmaktadır. Bazı kişilerde alerjiye neden olabilen pancar suyunun yan etkileri, genel olarak sağlık riskine ve komplikasyonlara neden olmaz. Buna rağmen tıpkı diğer bitkisel ürünlerde olduğu gibi, pancar suyunun da olası zararlarını ve yan etkilerini bilmek ve bu bilinçle tüketmek en doğru yoldur.

Pancar yedikten sonra tuvaletten çıkan kişilerin pancar rengini alması (beeturia), pancarın ve suyunun en yaygın yan etkileri arasında yer almaktadır. Sık sık pancar suyu tüketmek, idrar ve dışkı rengini pembeye ya da kırmızıya dönüştürebilir. Herhangi bir sağlık riski yaratmamasına rağmen, bu durum pancar tüketiminin aşırı olduğunu ifade eder. Sulandırmadan ve aşırı miktarda içilen pancar suyunun, bazı kişilerde ishale yol açtığı da gözlemlenmiştir. Bunların dışında şayet böbrek taşı rahatsızlığınız mevcutsa, pancar suyu ve pancar tüketimini azaltmanız önerilir. Vücut tarafından kalsiyumun emilmesini önleyen oksalatlar barındıran pancar suyu, belli bir sürenin ardından böbreklerde kalsiyum plaklarının oluşmasına sebep olabilir.

Pancar Suyunun Yan Etkileri

Pancar alerjisi nadir görülen bir yan etki olmasına rağmen, bazı kişilerde ortaya çıkması mümkündür. Pancar alerjisinin belirtileri arasında kurdeşen, kaşıntı, deri döküntüsü, ateş ve titreme ilk sıralarda yer alır. Bu belirtilerden herhangi birini yaşadığınızda zaman geçirmeden bir doktora danışmanız ve bir süre pancar suyu tüketmeye ara vermeniz tavsiye edilir.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN