Haberler

SAS Komandoları Nasıl Eğitim Alır, Görevleri Nelerdir?

SAS Komandoları Nasıl Eğitim Alır, Görevleri Nelerdir?

Dünyanın en kalabalık ve en güçlü orduları arasında yer alan Türk Silahlı Kuvvetleri, savaşta ve barışta ülkemizi her türlü tehditten korumaya devam ediyor. TSK içinde hiyerarşi ve yapılanmaya bakıldığında, her bir komutanlığın üst komutanlığa bağlandığı görülür. Bu komutanlıkların içinde elit askerlerden oluşan özel birlikler vardır. Normal bir askerin aldığı eğitimin çok daha fazlasını alan bu askerler en tehlikeli görevlerde kullanılırlar. Görevin veya operasyonun niteliğine göre hata yapılmamasını gerektiren durumlar yaşanabilir. Ulusal güvenliği tehdit eden bir örgüte yapılacak operasyonlarda özel birlikler görev alacaktır. Bu görevlerin kamuoyu ile çoğu kez paylaşılmadığı ve gizli tutulduğu bilinmektedir. SAS ve SAT komandolarının kamuoyuna duyurulan operasyonlarının başında şunlar gelmektedir: Kardak Krizi ve Kıbrıs Barış Harekatı.

Sas Komandoları

Türk Deniz Kuvvetleri’ne bağlı olan Donanma Özel Kuvvetler, SAS ve SAT komandolarının eğitildiği birliklerdir. Birliklerin ana üssü Ege Denizi’ndeki Foça Deniz Üssü olarak belirlenmiştir. Sualtı Savunma Komandoları (SAS) ve Sualtı Taarruz Komandoları (SAT), deniz kuvvetlerinin en etkili birimleri arasında yer alır. Seçilen astsubay ve subaylar özel eğitimlere tabi tutulur. Zorluk derecesi bakımından herkesin kaldıramayacağı fiziksel ve mental testler uygulanmaktadır.

Sas Komandoları Hangi Eğitimlerden Geçer, Özellikleri Nelerdir?

Ordunun gözbebeği durumundaki SAS, açılım olarak “Sualtı Savunma” anlamına gelmektedir. Sualtı Taarruz birliklerinden farklı olarak savunma görevinde yer alırlar. Denizden ve sualtından gelebilecek bütün tehditlere karşı hazır konumda beklerler. SAS ve SAT komandosu olmak için öncelikle orduda astsubay veya subay olarak görev yapılması gerekmektedir. Gönüllü olarak bu birliklere katılmaya karar veren astsubay ve subaylar, girdikleri mülakatlarda başarılı olmaları durumunda birliğe katılabilir. SAS ve SAT komandolarında aranan başlıca özellikler şunlardır:

  • Fiziksel yeterliliğe sahip olması gerekmektedir.
  • Mental olarak zeki ve çevik olması gerekmektedir.
  • Hızlı bir şekilde düşünüp karar verebilmesi gerekmektedir.

Sas Komandoları Nasıl Eğitim Alır

  • Askerliğin kuralı olan “emir ve itaat” kavramına tamamen adapte olmaları gerekmektedir.
  • Yabancı dil bilmeleri gerekmektedir.
  • Her şeyden önce ölmeye hazırlıklı olmaları ve ölümden korkmamaları gerekmektedir.

Devletin, SAS ve SAT komandolarının yetiştirilmesi amacıyla ayırdığı bütçe milyon dolarlarla ölçülmektedir. Bu denli büyük bir yatırımın karşılığı olarak komandoların tam bir savaş makinesine dönüştürülmesi ve kusursuz olması istenmektedir. Verilen eğitimlerin zorluk seviyesi bu durumu kanıtlar niteliktedir. SAS ve SAT ayrı birlikler olmasına karşın bir bütünü oluşturan iki eşit parça gibidir. SAS merkezi savunurken, SAT operasyonların taarruz kısmında yer alacaktır. İki birlik arasındaki iletişim ve koordinasyon, operasyonların başarılı olup olamayacağını büyük ölçüde belirleyecektir. Terör, korsanlık gibi tehditlere karşı hazırlıklı olunması büyük önem kazanmaktadır.

SAS Komandoları Eğitimi

SAS komandolarının geçtikleri eğitimlere bakıldığında, bu eğitimler herhangi bir insanın başaramayacağı kadar zordur. Fiziksel dayanıklılığın en üst noktaya çıkarılmasını sağlayabilmek için özel eğitimler uygulanır, ancak sadece fiziksel dayanıklılık yeterli olmayacaktır, psikolojik ve mental dayanıklılık eğitimleri de oldukça zorlu eğitimlerdir.

  • Düz ve engebeli arazilerde kilometrelerce koşulur, yorulup durmak yasaktır. Eğer koşuyu bırakırsanız eğitmeniniz yanınıza gelerek size psikolojik baskı uygulayacaktır. Bu eğitimler sonrasında birçok askerin ayak tabanlarının hasar gördüğü, hatta ayak tabanlarının bot tabanına yapıştığı söylenmektedir.
  • Sualtında yüzülmesi değil, koşulması istenir. Verilen eğitimler bu amaç doğrultusunda oluşturulur. Suyun altında nefes kontrolünün nasıl yapılması gerektiği öğretilir.
  • Paraşüt, dalgıçlık, atıcılık gibi eğitimler alırlar.
  • Sualtından gelebilecek tehditlerden biri olan torpido ve mayınların nasıl devre dışı bırakılacağına dair eğitim alırlar.
  • Düşman gemisine sualtından ilerleyerek, gemiye nasıl sızılabileceğinin eğitimini alırlar.
  • “Kursiyer” ismiyle eğitilen SAS ve SAT komandolarının hepsine bir numara verilir. O numara kimlikleri haline gelecektir. Uyku saatleri 4 saatle sınırlandırılır. Çoğu zaman ıslak ve çamurlu kamuflajlarla uyumak zorunda kalırlar.

Bordo Bereliler

  • Ödül ve ceza sistemi bulunmaktadır. Eğitimleri başarıyla tamamlayan takıma ödül olarak banyo hakkı verilir. Cezalar ise daha az uyumak ve daha az yemek olacaktır.
  • “Cehennem Haftası” denilen dönemde en zor eğitime tabi tutulurlar. Ormanda tek başına sadece bir bıçakla bırakılabilirler veya denizin ortasında bir botun içine konulurlar. Bu eğitimler eğitmenler tarafından belirlenir ve kişiye özel olarak değiştirilebilir.
  • Eğitimlerin temel kısmını 72 haftalık süre içinde alırlar, sonraki dönemde ise uzmanlaşmaları beklenilen alanla ilgili özel eğitimler başlayacaktır. Eğitimlerin süresi 5-6 seneye kadar uzayabilmektedir.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN