Bilim

Telekinezi Nedir, Telekinezi Deneyleri Nelerdir?

Telekinezi Nedir, Telekinezi Deneyleri Nelerdir?

Başlıklar

Yunanca “uzaktan hareket” anlamına gelen Telekinezi, maddeler üzerinde düşünce gücüyle yapılan etkidir. Bu konuyla ilgili 380 deneyin analizini inceleyen bir çalışma (2006), yalnızca bilimsel yayın yapan kişilerin, neticeleri olumlu yorumlama payına bağlanacak kadar küçük bir etki olduğunu ortaya çıkarmıştır. Telekinezi üzerine yapılan deneyler bilim adamları tarafından eleştirilmiştir. Çünkü bu deneyler yeterince kontrollü ve tekrarlanabilir değillerdi. Bazı deneyler ise, telekinezinin gerçek oluğu konusunda bir yanılsama ortaya çıkarmıştır. Bu yanılsama, deneyi yapanların telekineziye duydukları inançla doğru orantılıdır.

Metalleri yerinden oynatabilen en ünlü telekinetik, Stanislawa Tomczyk’dır (Polonya). Tomczyk, hipnotik haldeyken küçük nesneleri havaya kaldırabiliyordu (Levitasyon). Bir diğer telekinetik ise Nina Kulagina’dır (Rusya). Metal çubukları ve kibrit çöplerini hareket ettiren bazı görüntüleri kayda da alınmıştır. 1970’li yıllara gelindiğinde, bu tür hareketleri yapabildiğini iddia eden kişiler ortaya çıktı (Uri Geller). Ünlü illüzyonist James Randi ve bazı bilim adamları, bu tür gösterilerin sadece bir el çabukluğu ve hileden ibaret olduğunu öne sürmüşlerdir. Randi, kaşık bükme gösterilerinden birkaç tanesini gerçekleştirerek, bu düşüncesini kanıtlamaya çalışmıştır.

Telekinezi

2001’de Gary Schwartz’ın (Arizona Üniversitesi Profesörü) denetimi altında, yaklaşık 60 öğrenciye beyin güçlerini kullanarak çatal ve kaşıkları bükmeleri söylenmiş ve bu denemelerin bazı derecelerinde başarı sağlanmıştır. Kaşık ya da diğer metallerde deformasyon yapma, telekinezi ya da Psikokinezi adı verilen herhangi bir cismi uzaktan hareket ettirme işlemine verilen addır. Bu konuyla ilgilenen parapsikologlar ve diğer amatör kişiler, tarihe geçtiğine inandıkları mucizelerin bir telekinezi şekli olduğunu düşünmektedirler. Telekinesis adının verilmesi ise çok yeni bir tarihte olmuştur. Psikokinesis kelimesi ise 1914’de Henry Holt (ABD’li yayımcı ve yazar) tarafından “On the Cosmic Relations” isimli eserde geçmiş ve J.B. Rhine (ünlü parapsikolog) tarafından da benzeri durumları tanımlamak için kullanılmıştır.

Telekinezi Deneyleri

1968 yılında Moscow Komsomolets adlı gazetenin Psi Fenomeni yazısında, Sovyetler Birliği’nin meşhur psikokinezi meduyumu Mikhailova’nın gerçekleştirdiği deney anlatılmıştır. Bu deney aynı zamanda filme de alınmıştır. Mikhailova, 2 metre uzağında duran bir akvaryumun içerisine kırılan yumurtanın beyazını sarısından ayırmış ve daha sonra tekrar birleştirmişti. Bilim adamlarının önünde yapılan bu deney, o güne kadar yapılan en ilginç deney olarak tarihe geçti.

Mikhailova’nın yaptığı ikinci bir deney, yemek masasında gerçekleştirildi. Deneyi izleyenler arasında bulunan Vadim Marin bu ilginç olayı şöyle anlatmıştır; “Mikhailova masada oturuyordu ve masasın üzerinde kendisine uzak olan bir ekmek parçası vardı. Konsantre oldu ve bakışlarını dikkatlice ekmeğe yöneltti. Aradan 1 dakika geçti ve 1 dakika daha. Bu andan sonra ekmek hareket etmeye başladı. Kesik kesik ilerliyordu. Masanın kenar kısmına yaklaştı ve daha düzgün bir hareketle hızlıca yol aldı. Mikhailova kafasını eğdi, ağzını açtı ve ekmek sıçrayarak ağzının içine girdi. Hipnotize değildim ve bu olay filme de alınmıştı.” Dr. Zdenek Rwdak (Çek bilim adamı), 1968’de Moskova’daki konferansa katılan yazar Strander ile Schroeder’le, Mikhailova’nın yeteneklerini incelerken gerçekleştirdikleri farklı bir deney hakkında şunları söylemiştir; “Camdan bir kavanozun içini sigara dumanıyla doldurduk. Kavanozu baş aşağı ederek Mikhailova’nın önüne koyduk. Belirli bir uzaklıktan, sanki katı bir nesneymiş gibi dumanı ikiye böldü.”

Telekinezi Nedir

Mikhailova, Leningrad’da yapılan bir araştırma sırasında, canlı bir kurbağanın kalp atışını etkilemiş, daha yavaş ve daha hızlı atmasına neden olmuştur. Kendisinden şüphe duyan bir bilim adamının kalp atışlarını da aşırı derecede hızlandırmıştır. Bu olay, altı doktorun önünde Moskova’da bulunan Tıp Enstitüsü’nde gerçekleşmiştir.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN