Sağlık

Tüp Bebek Tedavisinde Sık Sorulan Sorular

Tüp Bebek Tedavisinde Sık Sorulan Sorular

Başlıklar

Tüp bebek tedavisi tıbbi teknoloji ve eğitim açısından yeniliklerle tamamlandıkça akıla takılan sorular da artmaya başlıyor. Çocuğu olmayan çiftler için bir umut olan tüp bebek tedavisi hakkında genel olarak bize başvuran çiftlerden aldığımız sorulardan sizlere bir yazı hazırladık.

Tüp bebek tedavisinde cinsel ilişki yasak mıdır?

Tüp bebek tedavisi hassas bir süreçtir. Tedaviye başlanması ile birlikte doktorunuzun size önerdiği adımları kesinlikle değiştirmeden ve de atlamadan uygulamanız gerekir. Çünkü tüm tedavi bu hassas planlamaya göre ayarlanmaktadır. Tüp bebek tedavisi devam ederken cinsel ilişki de bu detaylardan biridir.

Bu süreçte ilaç desteği ile yumurtalıklarda fazla yumurta üretilmesi sağlanır. Bu yumurtalar da sık muayenelerle büyüme ve gelişimi açısından takip edilir. Yumurta keselerinin erken çatlamaması ya da vücuttan atılmaması için takip gereklidir. Bu aşamada doktorunuz sizden cinsel perhiz isteyecektir. Zaten tüp bebek tedavisi döllenme aşaması için erkek spermlerinin de alınması gereklidir. Bu nedenle  işlemden en az 2 -7 gün öncesinde baba adayının cinsel perhize girmesi gerekmektedir. Embriyo transferi planlanıyor ise transferden en az 2 gün sonrasında cinsel ilişki önerilebilir. Bu süreç doktorunuzla görüşülerek planlanmalıdır.

Tüp Bebek

Tüp bebek tedavisinde dış gebelik yaşanır mı?

Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi ardından doktorun önerdiği gün (10-12 gün sonra) kanda gebelik testi yapılır. Bu test ile kanda gebelik hormonu ölçülür. Gebelik testi değeri belli bir seviyeye geldiğinde ultrason muayenesi ile gebelik kesesi kontrolü yapılır. Eğer gebelik kesesi görünmüyorsa, kanda gebelik testi tekrarlanır. Bu aşamada akla ilk gelen durum ise dış gebeliktir.

Tüp bebek tedavilerinde de normal gebeliklerde olduğu kadar dış gebelik riski bulunmaktadır ve tüp bebek tedavilerindeki genel gebelik oranlarına bakıldığında bu risk %1’in altındadır.

Tüp bebek tedavisinde genetik embriyo tarama  önerilir mi?

Tüp bebek tedavisinde embriyo genetik tarama yöntemleri ile embriyolardaki birçok sorun belirlenebilir. Bu işlemi çok dnin yapması gerekir.

Bu şekilde genetik açıdan sorunlu embriyolar elenir ve sağlıklı olanar kullanılarak gebelik şansı artmış olur. Genetik tarama ile tekrarlayan düşükler, anomali veya metabolik hastalıklı bebek öyküsü, ileri kadın yaşı, kadın veya erkekte kromozomal bir bozukluk, açıklanamayan kısırlık, kötü sperm kalitesi ve sperm DNA hasarı olan durumlarda hastalara önerilir.

Tüp bebek tedavisi kaç kez yapılabilir?

Tüp bebek gibi tüm destek üreme tedavilerinde sınırlama bulunmamaktadır. Tedavi neticesinde başarısız bir sonuç elde etme olasılığı hep vardır. İlk denemesinde başarısız sonuç elde edilen pekçok hasta, takip eden süreçlerde yapılan denemelerde gebelik elde edebilmektedir.

Tip Bebek Tedavisi

Tüp bebek öncesi Rahim filmi (HSG) şart mıdır?

Tedaviye başlamadan önce rahim içinin ve tüplerin yapısal ve işlevsel özelliklerinin görülmesi için rahim filminin çekilmesi önerilir.

Eğer hastalarda erken doğum, tekrarlayan gebelik kayıpları, başarısız tüp bebek denemeleri, geçirilmiş karın içi enfeksiyonlar, rahim içi ameliyatlar, myomektomi gibi öykülerin olması halinde ya da muayene esnasında ultrasonografide rahim içinde düzensizlik, perde, polip ve miyom benzeri görünümler varsa rahim filmi çekilmesi gerekir.

Yumurtalık tüplerinin durumu önemli midir?

Tüp bebek tedavilerinde tüplerin durumu önemli değildir, çünkü embriyo direk rahime yerleştirilmektedir. Ancak embriyonun rahim iç zarına tutunabilmesi ve gebeliğin rahim içinde devam edebilmesi adına tüplerin sağlıklı olması da önemlidir.

Tip Bebek Nedir?

Yumurtalıkta kist varsa tüp bebek tedavisi başarılı olur mu?

Her yumurtalık kisti tüp bebek tedavisine engel değildir. Yumurtalık kistlerine kötü huylu olmadıkları sürece herhangi bir cerrahi işlem gerekmez. Zira yapılan her cerrahi işlem yumurtalık rezervinin azalmasına neden olabilir. Cerrahi işleme gerek duyulmayan hastalarda tüp bebek tedavisi ya da embriyo transferi öncesinde kistlerin bazı tedaviler ile baskılanması gerekebilir.

Spermler hareketsiz ise tüp bebek olabilir mi?

Spermlerin hareketli ve belli bir hızda olması gerekir. Çünkü düşük hızda spermin yumurtaya ulaşması zaman alır ve bu süreçte sperm canlılığını kaybedebilir. Sperm hareket problemlerinin varlığında yardımcı üreme tedavileri kullanılması zaten gerekir.

Tüp bebek tedavisi tekrarı yumurtalık rezervini tüketir mi?

Tüp bebek tedavisinde ilaçlarla yumurta keselerinin çoğu olgunlaştırılmaya çalışılarak yumurta sayısı arttırılmaya çalışılır, aynı zamanda vücudun onları yok etmesine engel olunur. Bu nedenle tüp bebek tedavileri ile kadının yumurta rezervinin azalması ya da tükenmesi söz konusu değildir.

Tüp Bebek Nasıl Yapılır

Tüp bebek tedavisi öncesi ve sonrası beslenme planı yapılır mı?

Tüp bebek tedavisi öncesinde ve sonrasında özel bir beslenme programına gerek yoktur, ancak dengeli ve sağlıklı beslenme hem genel vücut sağlığı hem de hamileliğin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için önemlidir. Bu da tüp bebek tedavisinde başarı elde edilmesine yardımcı olur. Bu nedenle öncelikle çiftin sağlık durumları ve hastalıkları değerlendirilmeli ve ona göre bir beslenme programı önerilmelidir.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN