Coğrafya

Türkiye Hangi Kıtada Bulunmaktadır, Coğrafi Yapısı

Türkiye Hangi Kıtada Bulunmaktadır, Coğrafi Yapısı

Başlıklar

Türkiye iki kıtada toprak sahip olma özel durumunu barındıran bir ülkedir. Bununla birlikte Türkiye topraklarının yaklaşık %97 si kadarı Asya kıtası sınırları içerisinde yer almakta ve bu topraklara Anadolu diye hitap edilmektedir. Türkiye topraklarının geri kalan %3’ü ise Avrupa kıtasında yer almaktadır ve bu Avrupa kıtasında yer alan topraklar ise Doğu Trakya ismi ile anılmaktadır. İstanbul’da bulunan İstanbul Boğazı ve Çanakkale Boğazı bu ikisine ek olarak Marmara Denizi Avrupa kıtası ile Asya kıtasını birbirinden ayırır. Türkiye içerisinde bulundurduğu göller hesaba katıldığı zaman 783.562 kilometre karelik bir yüzölçümüne sahiptir. Bu alanın 755.688 kilometrelik büyük çoğunluğu Asya kıtası sınırları içerisinde yer alırken, yalnızca 23.764 kilometrelik ufak bir alan Avrupa kıtası içerisinde yer almaktadır.

Türkiye sahip olduğu bu yüzölçümü değerleri ile dünya üzerinde en büyük yüzölçümüne sahip olan 37. Ülke olma unvanına sahiptir. Türkiye’nin üç tarafı, Ege Denizi, Akdeniz ve Karadeniz denizleri ile çevrilmiş olması ile birlikte Kuzeybatı kesiminde daha çok iç kısmı sayılabilecek kesimde Marmara Denizi yer almaktadır. Türkiye’nin Avrupa kıtasında yer alan topraklarının Bulgaristan ve Yunanistan ile sınır komşuluğu vardır. Anadolu diye isimlendirilen Asya toprakları Köroğlu ve Toros dağları ile çevrelenmiştir. Türkiye’nin doğu kesimlerinde batı kesimlerine göre yükseklik daha fazladır. Aynı zamanda doğu kesimleri Aras, Dicle ve Fırat isimli nehirlerin başlangıç noktasını barındırmaktadır. Türkiye’nin Anadolu kesimi Ermenistan, Gürcistan, Suriye, Irak, İran, Azerbaycan ülkeleri ile sınır komşusu olma özelliğine sahiptir.

Türkiye’de Biyoçeşitlilik

Türkiye’nin sahip olduğu sıra dışı ekosistemi ve yaşam alanı çeşitliliği sayesinde, Türkiye’de gözle görülür bir tür çeşitliliği meydana gelmiştir. Tüm Avrupa ülkeleri baz alındığında ülkelerde bulunan hayvan çeşitlerinin sayısı yalnızca 60.000 iken bu sayı Türkiye baz alındığında 80.000’lere çıkmaktadır. Normalde bu istatistiğe dahil edilmeyen özel sınıflandırmalar da eklendiğinde Türkiye’deki hayvan çeşitliliği 100.000 i aşmaktadır. Türkiye’nin Kuzey Anadolu kesiminde bulunan, yaprak döken ve kozalaklı ormanları Kuzey Anadolu Dağlarının büyük kısmında etkili şekilde görülür. Bu durum tür sayısı bakımından oldukça zengin bir ekolojik bölge oluşumuna yol açmıştır.

Kuzey Anadolu Dağlarını barındıran bölge aynı zamanda yabani birçok hayvan türünün de görülebileceği bir bölgedir. Bölgede Kaya kartalı, küçük orman kartalı, şah kartalı, kara iskete, bayağı atmaca gibi yırtıcı ve oldukça nadir görülen kuş türleri hayatlarını sürdürmektedir. Karadeniz ve Kuzey Anadolu Dağları’nın kesişim kümesinde yer alan bölgede Dünya’da benzerine oldukça az rastlanan ılıman özellik gösteren Euxine-Kolşik yaprak döken yağmur ormanı bulunmaktadır. Türkiye’de coğrafi anlamda 31 adet koruma alanı, 40 adet milli park, 109 adet kendiliğinden oluşmuş anıt, 189 park, 80 adet yaban yaşamı korunaklı alanı bulunmaktadır.

Türkiye Harita

Türkiye’de Görülen İklim Özellikleri

Türkiye’de genel anlamda üç ayrı iklim türü hissedilmektedir. Ege Denizi ve Akdeniz kıyı kesiminde genel olarak Akdeniz iklimi hakimiyetinden söz edilebilir. Akdeniz iklimi görülen bölgelerde genelde yaz ayları oldukça sıcak ve yağışsız geçmektedir. Akdeniz iklimine sahip bölgelerde kış aylarında ise hava genelde ılık olmak ile birlikte zaman zaman yağış görmek mümkündür. Türkiye’nin Karadeniz kesimine gidildiğinde ise Karadeniz ikliminin bölgeye hakim olduğu görülmektedir.

Karadeniz ikliminin en önemli özelliği ise yılın her mevsiminde bol yağışlı bir iklim türü olmasıdır. Türkiye’nin geri kalan Anadolu kesiminde ise genel anlamda Kırsal iklim özellikleri görülmektedir. Kırsal iklim görülen bölgeler de sıcaklık farkları oldukça fazladır ve yaz ayları sıcaklık yüksek yağışsız bir hava durumu gözlenirken, kış aylarında ise sıcaklık değerleri oldukça düşük ve kar yağışının hakim olduğu bir hava durumu gözlenir.

İlginizi çekebilir: Marmara Bölgesi, Marmara Bölgesi’nin Bölümleri, İklimi ve Bitki Örtüsü

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN