Yemek ve İçecek

Yumurtanın Faydaları Nelerdir?

Yumurtanın Faydaları Nelerdir?

Kolesterole etkisi sebebiyle üzerinde en fazla tartışılan gıdaların başında yumurta geliyor. İçerdiği kolesterol miktarı nedeniyle bazı kesimler tarafından eleştirilen yumurta, son yıllarda faydalı gıdalar arasındaki yerini tekrar sabitledi. Çünkü yapılan araştırmalar, yumurtanın içerdiği kolesterolün kötü kolesterolü yükseltmediğini bilakis iyi kolesterolü yükselttiğini ortaya çıkardı. Orta büyüklükte bir yumurta yaklaşık olarak 186 mg kolesterol içermektedir.

Sağlıklı bir kişinin 1 günde ihtiyacı olan kolesterol miktarı ise bunun iki katıdır. Günde bir adet yumurta tüketmek yüksek kolesterole sebep olmuyor, fakat kolesterolün tehlikeli durumlara gelmemesi için gün boyu tüketilen diğer gıdalara da dikkat edilmesi gerekmektedir. Yüksek kolesterolünüz varsa ve düzenli şekilde ilaç alıyorsanız, yumurta tüketimi konusunda doktorunuzla bilgi alışverişinde bulunabilirsiniz.

Yumurtalar

Protein: Yumurtanın özelliklerinden biri de, kırmızı ete nazaran çok daha ucuz bir protein kaynağı olmasıdır. 5,5 gram protein içeren bir orta boy yumurta, günlük protein ihtiyacının %11 kadarını karşılıyor. Avrupa’da yapılan bir araştırmaya göre, bilhassa sporcularda enerjinin korunması ve kas kitlesinin artması için yumurta tüketilmesi gerekiyor. Haftada 6 tane yumurta tüketimi, vücuttaki enerji üretimini belirgin bir oranda arttırıyor.

Omega 3: Artrit, kalp hastalıkları ve kanser gibi kronik rahatsızlıklara yakalanma riskini en aza indiren omega 3, genel sağlığın korunması adına önemlidir ama vücut tarafından üretilemez. Omega 3 yağ asitlerinin eksikliğinde cilt kuruluğu, halsizlik, kalp hastalıkları, hafıza zayıflığı ve kan dolaşımı zayıflaması gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bir adet orta boy yumurta yani omega 3 ile zenginleştirilmeyen normal bir yumurta 32,6 miligram omega 3 yağ asidi içermektedir.

B Vitaminleri: Yumurtada; kalp ve kasların normal işlevlerini sürdürebilmesi için gerekli olan B1 ve B2 vitaminleri, sindirim sistemleri ve sinirler için önemli olan B3 vitamini, gelişim ve normal şekilde büyüme için gerekli olan B12 ve B5 vitaminleri, bağışıklık sistemi için ve besinler tarafından alınan proteinlerin vücut vasıtasıyla işlenmesi için kullanılan B6 vitamini, hücrelerin DNA üretiminde ve hormon üretiminde kullanılan B7 vitamini gibi bütün B vitaminleri bulunur. B vitaminlerinin yeteri kadar alınmaması sonucu böbrek hastalıkları, katarakt, tip 2 diyabet, meme kanseri, kalp hastalıkları, pankreas ve kolon kanseri gibi ciddi rahatsızlıkların ortaya çıkma riski artmaktadır. Özellikle B7 ve B12 vitaminleri için yumurta tüketilmesi tavsiye edilir.

Kolin: Yumurta, B vitaminlerinden biri olan ve vücudun normal işlevlerini yerine getirmesi açısından oldukça önemli bir bileşen olan “kolin” bakımından zengin bir gıdadır. Bayanlar için 450 mg, erkekler içinse 550 mg günlük kolin alınması önerilir. Ortalama yapılan bir diyette bu rakamın altında kalınır. Sinir hücreleri arasındaki iletişimin devam etmesi, hücre yapısının korunması ve yağların kan yolu ile karaciğere aktarılması gibi önemli görevleri olan kolinin yetersiz olması durumunda, karaciğer hastalıkları, nörolojik rahatsızlıklar ve damar tıkanıklığı gibi vakaların riski artmaktadır. Bir tane büyük boy yumurtada ortalama olarak 100 mg kolin bulunur.

Yumurta

Selenyum: Bu mineral yeteri kadar alınmadığında halsizlik, hipotrioid ve zihin zayıflığı gibi problemler görülebilir. WHO (Dünya Sağlık Örgütü), günlük tüketilecek selenyum miktarının 70 mikrogram olması gerektiğini belirtmiştir. Bir adet orta boy yumurta yaklaşık olarak 14 mikrogram selenyum içerir. Bu da günlük selenyum gereksiniminin %20’sini karşılar.

Yüksek Tansiyon: Yumurta akında bulunan “peptit” adlı bileşenin kan basıncının (yüksek) düşürülmesinde etkili olduğu, son yapılan araştırmalarla tespit edilmiştir. Peptit, proteinin yapı taşlarından biridir. ACE (anjiyotensin-çevirici enzim) olarak tanımlanan ve yüksek tansiyonun temel nedeni olan enzim üretimi de peptit tarafından engellenir.

İlginizi çekebilir: En Çok Yumurta Veren Tavuklar

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN